Afbeelding
Foto: Pixabay

Toe aan een ander interieur? Knap je meubels eenvoudig zelf op!

15 december 2022 om 12:26 Partnercontent

Ben je wel toe aan wat veranderingen in je interieur, maar heb je niet het budget om alles nieuw te kopen? Dan kun je er ook voor kiezen om je meubels zélf op te knappen. Misschien heb je op zolder nog een oud tafeltje van oma staan dat veel emotionele waarde heeft. Maar in de huidige staat niet in jouw woning past. Na een goede opknapbeurt past het vast en zeker wel in jouw woonkamer! Het opknappen van oude meubels is zelfs weer helemaal van deze tijd. Met het oog op duurzaamheid is het een goede zet om te gaan voor het opknappen van oude meubels in plaats van het aanschaffen van nieuw meubilair. Vooral houten meubels zijn zeer geschikt om zelf te op te knappen. Hoe je jouw meubels kunt opknappen zochten wij voor jou uit.

Zorg voor een goede voorbereiding  

Voordat je aan de slag gaat met het opknappen van jouw meubels is het belangrijk dat je zorgt voor een goede voorbereiding, en een goed idee. Wat wil je precies maken van het meubel? Welke kleuren wil je gaan gebruiken, en wat voor eindresultaat wil je bereiken? Je kunt bijvoorbeeld inspiratie opdoen in woonmagazines, door online blogs te lezen, of te speuren op pinterest. Mocht je het hele idee van het zelf opknappen van meubels ontzettend leuk vinden, maar heb je eigenlijk geen oude meubels om op te knappen? Dan kun je ook eens een bezoekje brengen aan de kringloop. Vast en zeker kom jij met een verborgen schat thuis!

Deur renovaties  

Het kiezen van de juiste binnendeur is ontzettend belangrijk. Een deur is namelijk erg aanwezig in de woning. Ben jij niet helemaal tevreden over jouw deur? Dan kun je ervoor kiezen om deze zelf te renoveren. Dit kun je op veel verschillende manieren doen. Je kunt een deur opnieuw verven, laten wrappen of je kunt ervoor kiezen om nieuw deurbeslag binnendeur te installeren. Dit zorgt meteen voor compleet andere aanblik van de ruimte. 

Stap voor stap meubels renoveren

Het opknappen van oude meubels is een precies werkje. Neem er dus de tijd voor zodat je het beste resultaat kunt behalen. Er zijn verschillende stappen die je moet volgen wanneer je een meubelstuk gaat opknappen:

  • Verwijder als eerste knoppen of handvaten van het meubelstuk.
  • Vervolgens is het belangrijk om het meubel te ontvetten. Wanneer je meteen begint met schuren, kan het namelijk voorkomen dat je het vet als het ware in het hout schuurt. Wanneer je dan gaat verven kan het zijn dat de verf niet goed pakt.
  • Wanneer je klaar bent met ontvetten is het tijd om te gaan schuren. Door te schuren zorg je ervoor dat oude verfresten verwijderd worden, en dat je een glad oppervlakte hebt.
  • Vervolgens kun je eventuele beschadigingen bijwerken met houtvuller. Met houtvuller kun je bijvoorbeeld kleine gaatjes of scheuren opvullen. Het is  belangrijk om de houtvuller een aantal uren te laten drogen. Daarna moet je de bijgewerkte plekjes nog eens schuren.
  • Wanneer je klaar bent met het bijwerken van de beschadigingen en het schuren is het belangrijk om het meubelstuk nog eens te ontvetten, je hebt immers weer met je handen aan het meubelstuk gezeten.
  • Na het ontvetten kun je beginnen met het aanbrengen van kleur. Begin altijd met een laagje primer. De primer zorgt ervoor dat de ‘echte’ verf die je straks gaat aanbrengen beter hecht. Laat de primer goed drogen!
  • Nadat de primer goed gedroogd is kun je het meubelstuk nog een keertje licht schuren en ontvetten.
  • Vervolgens kun je het meubelstuk gaan schilderen. Dit kun je het beste doen met een verfroller en een kwast. De roller gebruik je voor de grotere oppervlaktes, en de kwast voor de hoekjes. Op deze manier bereik je het beste resultaat.
  • Nadat je klaar bent met het opknappen van het meubelstuk kun je nieuw meubelbeslag op het meubelstuk installeren.

Zelf meubels opknappen om te besparen

Het klinkt natuurlijk ontzettend leuk en romantisch, klussen en het zelf opknappen van meubels. En hoewel er flink wat werk in kan gaan zitten is dat het ook! Door zelf meubels op te knappen bespaar je bovendien kosten en grondstoffen, en heb je een echt uniek item te pakken. Zeker in deze tijd waarin alles enorm duur wordt, én we moeten letten op duurzaamheid, is het een leuk project om een oud meubelstuk eigenhandig op te knappen!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie