Bijvoorbeeld tochtstrips aanbrengen kan energie(kosten) helpen besparen in huis.
Bijvoorbeeld tochtstrips aanbrengen kan energie(kosten) helpen besparen in huis. Veluwe Duurzaam

Vrijwillige klusbrigade helpt inwoners Smitsveen met energiebesparing

Duurzaamheid

SOEST Volgende week zaterdag gaan projectgroep ‘Energie in Smitsveen’ en de stichting ‘Present Soest’ aan de slag in huurflats in Smitsveen. ,,We bellen gewoon aan en vragen of de bewoners energie willen besparen”, vertelt Gerrit Vledder van Energie in Smitsveen. Als de bewoners dat willen, krijgen ze gratis advies en worden de benodigde kleine aanpassingen in de woning direct gratis uitgevoerd.

Het is volgens de twee partijen een bekend fenomeen dat met name mensen met hogere inkomens profiteren van de subsidieregelingen die er zijn voor duurzame energie en energiebesparing. ,,Ze weten beter hun weg in het woud van regelingen én eigenaren van koopwoningen hebben meer zeggenschap over verduurzaming van hun eigen woning.” Energie in Smitsveen wil daar verandering in brengen. Door regelmatig beschikbaar te zijn voor persoonlijk contact, maken nu ook meer mensen uit de wijk gebruik van bijvoorbeeld de gratis 70 euro voor energiebesparende producten.

ONCONVENTIONELE AANPAK ,,Het gaat nog mondjesmaat”, volgens Gerrit Vledder. ,,Bijna tachtig wijkbewoners schreven zich inmiddels in voor de klusbrigade. Maar nog steeds weten veel wijkbewoners niet dat de regeling er is. Daarom kiezen we nu voor een wat onconventionele aanpak en gaan we langs deur om persoonlijk het aanbod te doen en direct energiebesparende maatregelen te installeren bij wie dat wil. We doen dat in nauwe samenwerking met medewerkers van welzijnsorganisatie Balans, die goede contacten hebben in de wijk. Deze actie wordt gecoördineerd door Stichting Present Soest, die veel ervaring heeft met zulke acties. Zij zorgen op 8 oktober voor zestien vrijwillige klussers die bezig gaan in de Varenstraat. Daarnaast staan vier wijkbewoners klaar die komen tolken.”

Vorig jaar startte het project Energie in Smitsveen in de gelijkgenaamde wijk in Soest. Onder het motto ‘We doen het samen’, bundelden EAS, Portaal, Schuldhulpmaatje, Hogeschool Utrecht, stichting Balans, Duurzaam Bouwloket, provincie Utrecht en de gemeente Soest hun krachten. Ze organiseren acties om energie te besparen en te achterhalen hoe wijkbewoners omgaan met energie. 

,,Met de stijging van de energierekeningen is de urgentie om energie te besparen – zeker voor mensen met een kleine beurs – des te groter”, schrijven de samenwerkende partijen. De provincie betaalt een belangrijk deel van de projectkosten. Dat doet de provincie zodat geleerde lessen in Smitsveen gedeeld kunnen worden met andere gemeenten in de provincie. De vraag hoe iedereen kan meedoen aan de energietransitie, speelt in alle gemeenten.

Meer over het project is te zien in deze video.

advertentie
advertentie