Politieman Wilco Berenschot discussieert met bewoners van de Weegbreestraat. Volgens de agent spelen zij een cruciale rol in de wijk, in dit geval Smitsveen.
Politieman Wilco Berenschot discussieert met bewoners van de Weegbreestraat. Volgens de agent spelen zij een cruciale rol in de wijk, in dit geval Smitsveen. Johan van Beek

Smitsveen Soest: ‘Elkaar leren kennen zal heel veel helpen‘

11 juli 2021 om 08:00 Maatschappelijk

SOEST Een vrouw peinst er niet over om jongeren op straat aan te spreken op eventueel ongewenst gedrag. Een man met hond ervaart dat je kunt aanvoelen wanneer dat wel of niet kan. De een heeft een lijst klachten, de ander vindt de buurt van de lage oneven nummers aan de Weegbreestraat een oase van rust in de multiculturele wijk.

De diversiteit van Smitsveen is zicht- en hoorbaar tijdens de koffie-inloop van Portaal. Die vindt dit keer plaats in de Weegbreestraat, in de flats grenzend aan het winkelcentrum. Wijkagent Anton Advokaat en zijn collega’s Wilco Berenschot en Joost-Jelmer Kasper van het landelijke Agent bijt hond project zijn er ook. Op drie galerijen bellen en kloppen ze aan om de bewoners uit te nodigen voor koffie met een gesprek. Voorbijgangers worden met dezelfde intentie aangesproken. Beneden bij het portiek staat een oude fietskar, gevuld met vloeibare en hapklare maagvulling. Eromheen staan groepjes van drie, vier mensen die met elkaar in gesprek raken.

Berenschot dirigeert de ‘koffieleuten’ in een ovale formatie op de parkeerplaats. Die is door de agenten voor een deel betegeld met witte, bedrukte borden: jeugd, ondernemer, bewoner, moskee/kerk, (wijk)agent, school, burgemeester/gemeente. Bewoners, wijkagent Anton en Portaal-medewerkers nemen onder regie van Berenschot plaats bij de borden. Een aantal voelt zich toch veiliger aan het statafel, op de stoep. Dan kruipt Berenschot in de rol van gespreksleider.

,,Ik vind dat er nog heel veel onrust is”, zegt een bewoonster van middelbare leeftijd op de vraag hoe is om in de wijk te wonen. Ze wijst in de richting van de parkeerplaats áchter de supermarkt, iets verderop.

In de Soester Courant van woensdag 14 juli een uitgebreide reportage.

Johan van Beek

Portaal houdt de hele zomer op verschillende locaties in Smitsveen een koffie-inloop.
Afbeelding
advertentie
advertentie