Afbeelding
Foto door Karolina Grabowska via Pexels/

Basispakket en aanvullende zorg; alles wat je moet weten over je zorgverzekering

5 december 2022 om 11:16 Partnercontent

Als je denkt dat de prijs het enige criterium is waarop zorgverzekeringen van elkaar verschillen dan heb je het mis. Het basispakket is standaard en voor iedereen gelijk en wordt niet door de verzekeraars, maar door de overheid vastgesteld. Ook het minimale eigen risico van 385 euro is voor iedere verzekerde gelijk. Dat wil niet zeggen dat elke verzekering hetzelfde is. Met de basisverzekering heb je namelijk de mogelijkheid om het eigen risico te verhogen. Daarnaast is er de optie om je aanvullend te verzekeren zodat je extra dekking hebt in het geval je extra zorg nodig hebt. Kom erachter voor welke zorg jij je aanvullend kunt verzekeren. Doe de zorgcheck aan de hand van de vergelijker waarmee je alle zorgverzekeringen met elkaar kunt vergelijken die er zijn. 

Wat zit er allemaal in het basispakket?

Voor iedereen die zich verzekert voor zorg worden de kosten van zorg uit het basispakket vergoed. Wel heb je hierbij te maken met een eigen risico van minimaal 385 euro. Dat betekent dus dat je de eerste 385 euro zelf betaalt als je zorg nodig hebt, pas daarna betaalt de zorgverzekeraar het resterende bedrag. Niet voor iedere zorg is het eigen risico van toepassing voor bijvoorbeeld huisartsenzorg geldt geen eigen risico. Ieder jaar worden er wijzigingen doorgevoerd in het basispakket. Ga dus elk jaar na of jouw verzekering nog voldoende dekking geeft voor de zorg die je denkt nodig te hebben. Wellicht is het voor jou verstandig om je aanvullend te verzekeren of over te stappen naar een andere verzekeraar. 

Voor welke zorg kan ik me aanvullend verzekeren? 

Naast je basisverzekering, die bij iedere verzekeraar gelijk is, heb je de vrijwillige keuze om je aanvullend te verzekeren. Dit kan voordelig zijn in het geval je extra zorg nodig hebt in het komende jaar. Je kunt hierbij denken aan een vergoeding voor de aanschaf van een bril of contactlenzen, een dekking voor de kosten die worden gemaakt als je gaat bevallen of voor de kraamhulp in de kraamperiode erna, maar ook voor tandartskosten. Daarnaast kun je je ook bijverzekeren voor vruchtbaarheidsbehandelingen, geneesmiddelen, sterilisatie, laserepilatie, ADHD, gehoorapparaten en bijvoorbeeld ooglaseren. Vul al je persoonlijke data in de vergelijker in en kom erachter of een basisverzekering voor jou voldoende is of dat het voordeliger is om een aanvullende verzekering te nemen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie