Afbeelding
Foto: Pixabay

Overstappen van zorgverzekering: hoe werkt het?

21 november 2022 om 07:24 Partnercontent

Het einde van het jaar: het is de tijd dat veel mensen hun zorgpolis aanpassen of overstappen van verzekering. Maar dit is niet zomaar gedaan. Er moet veel geregeld worden. Zo moet je goed uitzoeken welke zorgverzekering qua gezondheid en prijs bij jou past. Om je op weg te helpen met het overstapproces, geven wij je een aantal tips over hoe het werkt!

Passende zorgverzekering uitzoeken

Wanneer je gaat overstappen van zorgverzekering, is het belangrijk dat je een zorgverzekering kiest die zaken vergoedt die bij jou passen. In een basispakket wordt de standaardzorg zoals ziekenhuis, apotheek en huisarts gedekt. Heb je een aanvullende zorgverzekering nodig? Dan is het handig om te kijken of de verzekeraar een passend pakket voor jou aanbiedt of contacten heeft met een andere verzekeraar met een goed pakket. Bij een aanvullend pakket kan je zelf kiezen waarvoor je verzekerd wilt worden. Ook is het belangrijk dat je een zorgverzekering hebt die financieel bij jou past. Je kunt online gemakkelijk de zorgpolis vergelijkenmet één van een andere verzekeraar. Zo vind je snel een bedrag dat jou aanspreekt.

Vergelijken van zorgverzekeringen

In november worden vaak de polissen en premies van aankomend jaar bekend gemaakt bij zorgverzekeraars. Dit is dus een goed moment om de verzekeringen eens met elkaar te gaan vergelijken. Je kan dan het beste op de websites kijken van de verzekeraars. Ook zijn er veel vergelijkingswebsites te vinden. Dit kan onder andere op Poliswijzer.nl. Zo vind je snel de verschillen, en dus wat je bevalt aan de verzekering en wat niet. Waar je op kan letten bij het vergelijken zijn de prijs van de premie en de reviews van de verzekeraar. Wordt de zorgverzekeraar niet goed beoordeeld? Dan kan je beter doorkijken voor een betere verzekeraar.

Overstappen van zorgverzekering

Het overstappen naar een andere zorgverzekering moet op tijd geregeld worden. De laatste dag dat je de oude zorgverzekering kan opzeggen is 31 december. Daarna kan je nog tot 31 januari een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Ook al doe je dit in één van de laatste dagen van januari, je bent alsnog, met terugwerkende kracht, verzekerd voor de maand. Het beste is natuurlijk wel om het niet op het laatste moment aan te laten komen, maar dit al te regelen wanneer het kan. Meestal kan dit vanaf midden november.

Acceptatieplicht

Als je een aanvullende zorgverzekering gaat afsluiten, houdt er dan rekening mee dat de zorgverzekeraar geen wettelijke acceptatieplicht heeft. Dit is in tegenstelling tot een basisverzekering waar je afgesloten zorgverzekering wel geaccepteerd moet worden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie