Afbeelding
Foto: Unsplash

Gewond bij een bedrijfsongeval, wat nu?

25 februari 2022 om 16:48 Partnercontent

In welke sector je ook werkt, een bedrijfsongeval kan overal gebeuren. Wat moet je eigenlijk doen als je een ongeluk krijgt tijdens je werk?

De meeste ongelukken gebeuren in de horeca, maar dit zijn grotendeels kleinere ongevallen met weinig verzuim als gevolg. In de bouw gebeuren minder ongevallen, maar de incidenten zijn vaak wel ernstiger. Ook in de industrie, en de vervoer- en opslagsector vinden regelmatig bedrijfsongevallen plaats. Het is dus geen unieke gebeurtenis, maar toch weten veel mensen niet precies wat de gang van zaken bij een arbeidsongeval. 

Aansprakelijkheid bedrijfsongeval

Heel vaak is je werkgever aansprakelijk bij een bedrijfsongeval, maar in een heel enkel geval kan het ook zijn dat de werkgever geen blaam treft en dat je zelf aansprakelijk bent. Een letselschadejurist kan je helpen om je schade in beeld te brengen op zo’n manier dat de relatie tussen jou en je werkgever er zo min mogelijk onder lijdt.

Wat moet je doen als je een bedrijfsongeval meemaakt?

Als je zelf een bedrijfsongeval meemaakt, dan moet je natuurlijk eerst zorgen dat je veilig bent en de hulp krijgt die je nodig hebt. Zodra het kan meld je het ongeval bij je werkgever. Die kan dan snel ingrijpen en zorgen dat er direct maatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat er zich geen nieuwe incidenten voordoen.

Melden bedrijfsongeval

Heb je letsel of moet je opgenomen worden in het ziekenhuis dan is je werkgever verplicht om het ongeval te melden bij de arbeidsinspectie. Deze dienst verzamelt alle informatie en bepaalt naar aanleiding van die info of er een onderzoek naar het ongeval moet plaatsvinden. Zowel het slachtoffer als de werkgever zijn verplicht om met zo’n onderzoek mee te werken. Meld je werkgever het ongeval niet, dan kan hij daar een fikse boete voor krijgen. Vraag dus na of je werkgever melding van het ongeval heeft gemaakt en of je een kopie kunt krijgen van het ongevallenformulier.

Bewaar bonnen en facturen

Wat ook belangrijk is, en waar je misschien niet als eerste aan denkt, is het bewaren van de bonnen en facturen van alle kosten die je maakt door het ongeval, hiermee kun je later je schade bewijzen.

Krijg je een ongeluk op je werk dan moet je dus:

  • Zorgen dat je veilig bent
  • Het ongeval melden bij je werkgever
  • Navragen of je werkgever melding heeft gedaan bij de arbeidsinspectie
  • Vragen op een kopie van het ongevallenformulier
  • Bonnen en facturen van kosten n.a.v. ongeval bewaren
  • Overleggen met een letselschadejurist om schade in kaart te brengen
  • Je werkgever aansprakelijk stellen

Hoeveel er ook gedaan wordt om ongevallen op het werk te voorkomen, er kan altijd iets naar gebeuren. Als er een ongeluk gebeurt, dan is het fijn om te weten wat de gang van zaken is, zodat daar niet onnodig veel tijd gestoken wordt. Op die manier kan alle energie gestoken worden in het herstel van het slachtoffer, en het veiliger maken van het bedrijf, zodat incidenten in de toekomst voorkomen kunnen worden.

advertentie
advertentie