Afbeelding
Foto: Pexels

4 goede redenen om als zzp’er tóch die arbeidsongeschiktheidsverzekering te nemen

17 februari 2022 om 09:02 Partnercontent

Veel zzp’ers zien af van het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV), terwijl ze waarschijnlijk donders goed weten dat ze het risico lopen om met lege handen te staan wanneer ze ziek of invalide worden in de loop van hun werkende leven. De voornaamste reden daarvoor zijn de kosten, omdat een AOV voor zzp vaak niet goedkoop is en je het geld niet terugkrijgt als je geen gebruik van de verzekering hoeft te maken. Toch zijn er genoeg redenen te bedenken om toch maandelijks geld te reserveren voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering als zzp’er. We zetten er vier op een rijtje.

Je beroep is risicovol

De aard van je beroep kan een belangrijke overweging in je keuze om wel of geen arbeidsongeschiktheidsverzekering te nemen. Zit je de hele dag thuis achter de laptop te werken, dat is het risico op een ongeval natuurlijk bijzonder klein, hoewel een ongeluk in een klein hoekje kan zitten. Maar als je bijvoorbeeld in de bouw of elektrotechniek werkt, loop je wel degelijk aanzienlijke risico’s om letsel op te lopen tijdens je werk. In deze gevallen is het onverstandig om daar niet op te anticiperen met het afsluiten van een AOV voor zzp. Overweeg om je tarieven wat te verhogen, zodat je financiële ruimte vrijspeelt voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Er zitten erfelijke ziektes in de familie

Zijn er patronen te herkennen in ziektes in je familie? Dan is de kans aanwezig dat jij ook erfelijk belast bent en in de toekomst dezelfde gezondheidsproblemen kunt krijgen. Als dit al voor je AOW-leeftijd de kop opsteekt, kan dat voor een serieus probleem zorgen met het generen van inkomsten. Je kunt niet altijd anticiperen op ziektes, maar erfelijkheid is wel degelijk een aanknopingspunt om voorzorgsmaatregelen te nemen in de vorm van het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Je bent alleenstaand of je partner heeft geen baan

Ben je thuis in je eentje verantwoordelijk voor het generen van een inkomen, bijvoorbeeld omdat je alleenstaand bent of omdat je partner niet werkt? Dan heeft het verlies van jouw inkomen en extra grote impact. Het kan ervoor zorgen dat je je woning niet meer kunt betalen, bijvoorbeeld. Dat zijn zorgen die dan boven op het feit dat je ziekt bent of letsel hebt opgelopen komen, en daar zit niemand op te wachten. Zorg dat je kunt blijven rondkomen wanneer je niet meer kunt werken door tijdig een AOV voor zzp af te sluiten.

Je werkt niet voor opdrachtgevers met zorgplicht

Werknemers in loondienst hebben te maken met een werkgever die een zorgplicht heeft ten opzichte van hen. De werkomgeving moet veilig zijn. Lopen werknemers letsel op door een onveilige werkomgeving, dan kan de werkgever aansprakelijk gesteld worden voor letselschade. Als zzp’er heb je die luxe niet, tenzij je ingehuurd wordt door een opdrachtgever die je werk laat uitvoeren dat zijn medewerkers ook hadden kunnen doen. Is dat laatste niet het geval, dan sta je er bij een werkongeval dus echt alleen voor. Ook dat is een goede redenen om tóch die arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten.

Het is voor de meesten van ons de gewoonste zaak in de wereld om verzekeringen af te sluiten om de auto en de inboedel te verzekeren. De schade bij arbeidsongeschiktheid is waarschijnlijk groter omdat je er je inkomen door verliest, dus waarom zou je je daar dan níet voor verzekeren?

advertentie
advertentie