Afbeelding
Foto door khalidahmad form PxHere

Geen zin om te sporten? Zeven tips voor meer motivatie

18 februari 2021 om 12:31 Partnercontent

Iedereen weet dat bewegen gezond is voor zowel je lichaam als je geest, maar je kan er moeite mee hebben om het sporten in te plannen. We leiden met zijn allen een druk bestaan en de meeste van ons zitten ook nog eens de hele dag achter een computer. Dat is natuurlijk niet gezond. Hoe zorg je ervoor dat je met een fulltime baan toch nog genoeg momenten en motivatie kan vinden om te sporten? Met onderstaande tips moet dat lukken! 

1. Maak een plan

Wanneer je geen sportactiviteiten voor jezelf inplant is de kans groot dat je op de bank blijft zitten. Kijk op zondag in je agenda op welke dagen jij wilt gaan sporten. Hou minstens een half uur vrij. Elke dag een half uur bewegen is volgens de Gezondheidsraad het minimum. Door van te voren rekening met sporten te houden kan je alvast je kleding klaar leggen en je mentaal voorbereiden. 

2. Sport met iemand anders

Alleen sporten kan erg moeilijk zijn. Wanneer je een sportmaatje hebt is het makkelijker om je sportafspraak na te komen. Zeker wanneer het buiten hard regent helpt het om samen met iemand anders te gaan hardlopen of wandelen. Op die manier hou je het langer vol. Bovendien kan je elkaar motiveren om te gaan sporten. Je zegt minder snel af als je samen met iemand gaat sporten. 

3. Zet een muziekje op 

Vind je wandelen, fietsen of hardlopen saai? Zet dan eens een muziekje op. Dat kan overigens ook prima bij een cardio training die je thuis via YouTube kan volgen. Muziek zorgt ervoor dat je jezelf op kunt peppen. Bovendien gaat de tijd sneller om. Maak een favoriete playlist en gaan! 

4. Verwen jezelf 

Gaat het goed met je sportplan dan mag je jezelf uiteraard belonen. Het is niet gemakkelijk om je aan je schema vast te houden. Motiveer jezelf door die te gekke sportbroek te kopen of wat dacht je van een mooie legend tas of anti diefstal rugzak? Door jezelf een schouderklopje te geven voelt sport als ontspanning en dat is onmisbaar voor de motivatie om door te gaan met sporten. En vergeet niet dat een verkwikkende douche na het sporten na inspanning extra plezierig is.  

5. Houd je prestaties bij 

Stel jezelf een doel en hou je scores van je trainingen bij. Daag jezelf uit door jezelf elke keer dat je gaat sporten iets te verbeteren. Wanneer je ziet dat je progressie boekt is dit een stimulans om door te gaan met sporten. Het is leuk om het beste uit jezelf te halen. Heb je een bepaald doel bereikt? Koop dan de handtas die al tijden op je verlanglijstje staat en bedenk een nieuw doel. 

6. Bedenk redenen waarom je wilt sporten

Zomaar vanuit het niets beginnen met sporten werkt niet. Wat wil je bereiken met het sporten? Wil je een betere conditie, meer energie of zoek je afleiding? Door jezelf een doel te stellen lukt het beter om de motivatie voor het sporten te stimuleren. Vergeet overigens niet om naast het sporten gezonder te gaan eten en drinken. Want eet je nog steeds erg slecht, dan gaat je energielevel niet omhoog. 

7. Reflecteer de dag door middel van sporten 

Ervaar je stress op het werk of zijn er bepaalde zaken in je priveleven waardoor je slecht slaapt? Sporten kan helpen om over problemen na te denken en oplossingen te vinden. Uit onderzoek blijkt dat mensen na een wandeling een stuk creatiever en productiever zijn. Blijf daarom tijdens de lunchpauze niet achter je bureau zitten maar trek erop uit. Naast wandelen helpen andere sporten ook om helderder en relaxter tegen problemen aan te kijken. 

advertentie
advertentie