Afbeelding
Foto: Freepik

Steeds meer mensen kiezen voor kunststof kozijnen bij het verduurzamen van hun huis

10 maart 2023 om 07:43 Partnercontent

Inmiddels weten we allemaal wel dat het verduurzamen van je huis steeds belangrijker wordt. Verduurzamen is namelijk niet alleen goed voor het milieu, maar het is op de langere termijn ook een stuk beter voor je eigen portemonnee. Er zijn natuurlijk verschillende manieren waarop je je woning kan verduurzamen. Zo kan je bijvoorbeeld enkel glas laten vervangen voor dubbelglas, maar ook de kozijnen waar het glas in zit kunnen al een verschil maken. Zo kiezen steeds meer mensen voor kunststof kozijnen of een kunststof schuifpui, maar waarom?

Hoe duurzaam is kunststof?

Vroeger dachten mensen niet aan kunststof voor hun kozijnen omdat het niet werd gezien als “duurzaam”. Dit is inmiddels gelukkig een achterhaalde gedachte. Kunststof kozijnen worden gemaakt van PVC, het productieproces van PVC is in Europa aanzienlijk verbeterd. PVC materialen zijn namelijk inmiddels tot tien keer te recyclen zonder dat ze hun kwaliteit verliezen. Let wel op dat het kunststof voorzien moet zijn van het VKG-keurmerk. Voor houten kozijnen wordt vaak tropisch hardhout gebruikt, dit moet gekapt worden. Bij de keuze tussen houten kozijnen en kunststof kozijnen is kunststof dus de duurzamere keuze.

Kunststof kozijnen hebben een langere levensduur

Een andere reden waarom veel mensen voor kunststof kozijnen kiezen is dat deze een lange levensduur hebben. Als de nieuwe kunststof kozijnen zijn geplaatst en goed worden onderhouden kunnen ze tot wel 75 jaar meegaan. Dat betekent dat de kozijnen dus maar eens in de ongeveer 75 jaar vervangen dienen te worden. Dat is niet alleen goed voor onze planeet, maar ook voor je eigen portemonnee.

Verbeterd energielabel

Kunststof kozijnen kunnen ook nog eens zorgen voor een beter energielabel. Kunststof kozijnen isoleren namelijk over het algemeen beter dan kozijnen van hout. Dit wordt gemeten aan de hand van een “U-waarde”, waarbij geldt: hoe lager, hoe beter. Gemiddeld hebben kunststof kozijnen een U-waarde tussen de 1,0 en 2,0 W/m2k, terwijl dat bij hout 2,5 W/m2k is. Door het krijgen van een beter energielabel kan de woning ook nog eens meer waard worden bij een eventuele verkoop.

Kunststof kozijnen zijn onderhoudsarm

Kunststof kozijnen zijn ook nog eens onderhoudsarm. Dit betekent niet dat er helemaal geen onderhoud gedaan hoeft te worden, het betekent dat er een stuk minder onderhoud gedaan hoeft te worden. Vaak hoef je over kunststof kozijnen alleen maar een doekje te halen. Houten kozijnen hebben het nadeel dat hier wel veel onderhoud bij komt kijken. Zo is hout gevoelig voor weersomstandigheden en moet daardoor vaker opnieuw geverfd worden.

Met al deze redenen is het natuurlijk niet zo gek dat steeds meer mensen kiezen voor kunststof kozijnen. Ben jij al overtuigd?

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie