Afbeelding
Foto Freepik

Wat is een septic tank?

2 maart 2023 om 10:01 Partnercontent

Een septic tank is een waterzuiveringssysteem. Meestal is zo’n systeem rondom je woning te vinden als er verder geen (goede) riolering aanwezig is. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je op een boerderij woont. Heb jij een septic tank, dan komt al het afvalwater dat je doorspoelt in die tank terecht. De afvalstoffen zinken naar de bodem, waar ze langzaam verteren. Het overgebleven water stroomt vervolgens weg en komt daarna meestal in een sloot of beek terecht. Bij Michel Doorn, een specialistische ontstoppingsdienst uit Alkmaar, weten ze alles over septic tanks. Daarom kun je bij dit bedrijf terecht om jouw tank te laten legen. Maar hoe weet je of dit nodig is? Dat lees je in dit artikel.

Heeft jouw huis een septic tank?

Septische putten komen voornamelijk voor onder woningen of gebouwen die niet op de openbare riolering zijn aangesloten. Maar Nederland is een dichtbevolkt land, waardoor zo’n situatie niet bijzonder vaak voorkomt. Maak jij gebruik van een septic tank, dan woon je waarschijnlijk op een boerderij of ben je “off grid”, bijvoorbeeld omdat je in een tiny house woont.

Welk afvalwater gaat naar je septic tank?

Als je niet op de openbare riolering bent aangesloten, gaat al je afvalwater naar je septische put. Van kraanwater tot toiletwater, het komt allemaal in de septic tank terecht. De afvalstoffen uit het water zakken naar de bodem of blijven drijven (olie-vet) terwijl de rest van het water in een sloot of beek terecht komt. In een enkele geval komt het voor dat je wel gebruik maakt van het riool, maar heb je ook een septic tank rondom je woning. Meestal is dat geval als de gemeentelijke riolering later is aangelegd dan dat je woning gebouwd is.

Wanneer moet je septic tank worden geleegd?

Als je septic tank vol raakt, spoelt je afvalwater minder goed door. Soms merk je ook dat er een nare geur in huis hangt. Dit komt omdat je septische put vol zit met al het afval dat je normaal wegspoelt. Door een anaeroob (zuurstofloos) proces breekt een gedeelte van deze afvalstoffen wel af, maar dat gaat eigenlijk niet snel genoeg. Merk jij dat jouw septic tank vol raakt? Dan kan een septic tank specialist zoals Michel Doorn die voor jou legen. Daarnaast is ook het onderhouden van je septic tank belangrijk. Daarom controleren de ontstoppers van Michel Doorn tijdens het legen meteen of jouw septische put nog naar behoren functioneert. Is er een probleem, dan lossen zij dit snel voor je op. Wil jij jouw septic tank laten legen? Maak dan snel een afspraak met Michel Doorn!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie