Foto Unsplash
Foto Unsplash

Stofzuiger kopen: waar moet je op letten?

7 maart 2023 om 08:43 Partnercontent

Een aantal apparaten mag in geen enkel huis ontbreken, en de stofzuiger is er daar een van. Maar het uitkiezen van een nieuwe stofzuiger is zo makkelijk nog niet tegenwoordig, want het aanbod is gigantisch. Natuurlijk wil je wel uiteindelijk op de beste stofzuiger voor jou uitkomen. Waar moet je op letten wanneer je een stofzuiger gaat kopen?

Type stofzuiger

Anno 2023 valt er een hoop te kiezen op het gebied stofzuigers. Zo zijn er sledestofzuigers, steelstofzuigers en robotstofzuigers. Elk type heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Zo zijn sledestofzuigers over het algemeen krachtiger en geschikt voor grotere oppervlakken, terwijl steelstofzuigers vaak lichter en wendbaarder zijn en ideaal voor kleine ruimtes. Of misschien ben je wel gediend met de beste stofzakloze stofzuiger.

Zuigkracht

De zuigkracht van een stofzuiger is essentieel voor een goede reiniging van je vloeren. Let op het aantal wattage van de motor, want dit geeft een indicatie van de zuigkracht. Houd er wel rekening mee dat een hoog wattage niet altijd betekent dat de stofzuiger beter is in het opzuigen van vuil. Zoek daarom ook naar ervaringen van gebruikers die je zijn voorgegaan om te lezen wat zij vinden van de zuigkracht.

Geluidsniveau

Stofzuigers kunnen behoorlijk wat geluid maken, maar hoeveel geluid kan flink verschillen per stofzuiger. Daarom is het zeker verstandig om ook te letten op het geluidsniveau van de stofzuiger die je op het oog hebt. Vooral als je in een appartement woont, ook laat nog wilt kunnen stofzuigen of jonge kinderen of huisdieren hebt.

Snoerlengte

Zeker niet te vergeten is het lengte van het snoer van de stofzuiger. Deze is immers bepalend voor de actieradius van het apparaat. Het is bijzonder vervelend als je steeds van stopcontact moet wisselen tijdens het stofzuigen. Let er daarom op dat de stofzuiger een snoer heeft dat lang genoeg is voor de ruimtes waar je hem wilt gebruiken en je ook in staat stelt om eventuele trappen in je woning te stofzuigen.

Gewicht

Zeker als je een relatief grote woning moet je je stofzuiger veel verplaatsen om je hele huis te kunnen bestrijken. Niet alleen van links naar de woning, maar ook van boven naar beneden. Met dat in het achterhoofd kan het erg vervelend zijn als je stofzuiger heel zwaar is. Dat zorgt er tijdens het stofzuigen ook voor dat hij minder wendbaar is, en ook dat kan tamelijk irritant worden. Kijk daarom ook goed naar het gewicht van verschillende stofzuigers die je op het oog hebt.

Accessoires

Waar wil jij je stofzuiger voor kunnen gebruiken? Met alleen een gewone stofzuigervoet kun je veel doen in huis, maar niet alles. Extra accessoires maken het mogelijk om bijvoorbeeld hoekjes beter te bereiken en plinten te stofzuigen. Ook opzetborstels kunnen van pas komen. Check of alles wat je nodig denkt te hebben ook meegeleverd wordt.

Bonustip is om ook onderzoek te doen naar de stofzuigerzakken als je voor een stofzuiger met zak gaat. Wat kosten ze, en zijn ze gemakkelijk te krijgen? Voorkom dat ze te maken krijgt met dure zakken waar je moeilijk aan kunt komen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie