Afbeelding
Foto door Yan Krukau via Pexels

De beste tips om te werken aan teambuilding

12 januari 2023 om 00:00 Partnercontent

De afgelopen jaren zijn gepaard gegaan met veel thuiswerken, minder samenzijn op kantoor en veel online meetings. Het zou dus zomaar kunnen dat de hele teamspirit een beetje bekoeld is. Thuis was er immers geen ruimte voor dat dagelijkse praatje bij het koffie apparaat. Het is daarom ontzettend belangrijk om als werkgever te investeren in een goed teamverband. Wanneer jij als team goed samenwerkt, zal je de beste resultaten en omzet behalen. Voor het management kan het echter af en toe ook lastig zijn om te bepalen hoe je de teamspirit hoog houdt. 

Organiseer activiteiten

Het organiseren van activiteiten is een goede manier om te werken aan teambuilding. Door tijd buiten de werkvloer samen door te brengen leer je elkaar beter kennen, en krijg je misschien een compleet ander beeld van die anders altijd een tikkeltje norse collega. Het is wel belangrijk om als management goed na te denken over de activiteit. Een avondje naar de bioscoop of een rondje karten klinkt misschien heel leuk. Maar is echter iets minder geschikt als teambuilding activiteit omdat je amper met elkaar praat. Je kunt in dit geval beter kiezen voor activiteiten waarbij je moet samenwerken zoals een escape room, of een avondje lekker uit eten. Tijdens het eten ga je echt het gesprek met elkaar aan. Maar kijk ook eens verder dan een activiteit. Zo kun je ook kiezen voor een teamtraining. Deze trainingen richten zich specifiek op thema’s waar jullie als team aan willen, of moeten werken.

Maak gezamenlijke doelen

Wanneer je als team een gezamenlijk doel stelt zullen jullie moeten samenwerken om dit doel te kunnen bereiken. Dit zorgt ervoor dat je als team meer zal moeten communiceren. Communicatie blijkt nog altijd een van de moeilijkste aspecten te zijn van samenwerken. Goede communicatie zorgt er echter voor dat je als team dichter bij elkaar komt. Zorg ervoor dat iedereen op de hoogte is van het gezamenlijke doel en zijn of haar rol hierin. Op deze manier creëer je meer verbinding en saamhorigheid. Jullie willen immers samen die doelen gaan behalen. 

Vier successen gezamenlijk als team

Het is ontzettend belangrijk om behaalde successen samen te vieren. Wat verbindt er immers meer dan een gezamenlijk behaald doel of succes. Door stil te staan bij behaalde successen krijg je ook weer nieuwe en positieve energie om nieuwe doelen te stellen. Benoem de successen die elk teamlid individueel heeft behaald en hoe door alle individuele successen jullie als team jullie doel bereikt hebben. Zorg ervoor dat je elkaars unieke kwaliteiten leert kennen. Het bevordert de samenwerking doordat je op deze manier beter weet wie er bij welk onderdeel om hulp gevraagd kan worden. Met een cursus situationeel leiderschap kom je al een heel eind. Een hecht en goed functionerend team begint immers bij het management. Leer hoe jij jouw kwaliteiten het beste kunt inzetten om jouw team op de goede manier te kunnen sturen.

Durf feedback te geven

Helaas is het nog altijd zo dat mensen feedback vaak zien als iets negatiefs. Het krijgen van feedback is echter ontzettend waardevol. In de meeste gevallen geeft een persoon ook alleen maar feedback met de beste bedoelingen. Om jou te helpen, te laten groeien en ontwikkelingen. Wees dus dankbaar voor de feedback en grijp deze met beide handen aan. Wanneer jullie als collega’s feedback aan elkaar durven te geven laat dit ook al iets zien over de verbinding van het team. Je voelt je vertrouwd genoeg om iets te zeggen tegen jouw collega. Het geven van feedback is dus ontzettend positief. Vergeet overigens niet om ook af en toe positieve feedback te geven, een complimentje is altijd leuk om te krijgen toch!

Zorg voor werkplezier

Zorg ervoor dat werknemers met een glimlach op hun gezicht ’s morgens het kantoor binnen stappen, en aan het einde van de dag het kantoor ook weer zo verlaten. Zorg voor een gezellige sfeer, misschien een fijne gezamenlijke lunchplek en ruimte om een praatje met elkaar te maken. Wanneer jouw team met een fijn gevoel naar het werk komt zullen ze veel meer bereid zijn om keihard te gaan werken om die gezamenlijke doelen te behalen. 

Op het moment is het de perfecte gelegenheid om het wij-gevoel te gaan creëren. Mensen zijn blij dat ze na een aantal jaren thuiswerken weer gezamenlijk op kantoor mogen werken. Grijp dit moment dan ook met beide handen aan om hier de beste resultaten uit te kunnen halen. Op naar een gezonde toekomst met een hecht, en goed functionerend team met de beste omzet. 

advertentie
advertentie