Afbeelding
Foto: Shutterstock

5 tips om jouw VCA examen te halen

13 juni 2022 om 12:20 Partnercontent

Voor veel medewerkers is het verplicht om een VCA diploma op zak te hebben. Heb je jouw VCA examen gehaald? Daarmee kun je aantonen dat je weet hoe je veilig kunt werken terwijl je ook het milieu in je achterhoofd houdt. Maar eerst moet je natuurlijk het examen halen. Het VCA examen bestaat uit ongeveer 40 tot 70 vragen. Het is dus belangrijk dat je je goed voorbereidt. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het examen en hoe je je het beste kunt voorbereiden. 

1. Verdiep je in VCA

Voordat je aan het examen begint, is het handig om te weten wat VCA precies inhoudt. VCA is de afkorting van Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers. De checklist is door de jaren heen uitgegroeid tot een compleet programma aan de hand waarvan medewerkers kunnen laten zien dat ze veilig en milieubewust kunnen werken. Heb je jouw VCA examen gehaald? Dan laat je zien dat je bewust omgaat met gevaren op de werkvloer en met het milieu. 

2. Kies het juiste examen

Er zijn een aantal examens waar je uit kunt kiezen, namelijk VCA Basis, VCA VOL En VIL-VCU. VCA Basis is bedoeld voor werknemers die werkzaamheden verrichten op de werkvloer. Dit examen bestaat uit 40 vragen over basisveiligheid. Als ZZP’er of leidinggevende kun je het beste gaan voor een VCA VOL certificaat. Bij het examen moet je 70 vragen beantwoorden over verschillende procedures en maatregelen. Als laatste is er nog het VIL-VCU examen. Dit examen krijg je ook 70 vragen die ingaan op maatregelen en procedures, maar de vragen zijn toegespitst op de uitzendorganisatie waarvoor je als intercedent aan het werk bent. 

3. Volg een dagcursus

Een fijne voorbereiding op het examen is het volgen van een dagcursus. Erkende organisaties zoals In1keerVCA geven een dagcursus die je volledig voorbereidt op het examen. Kies uit de 20 locaties waar je de dagcursus kunt volgen en laat je helemaal klaarstomen voor het examen! 

4. Voltooi een e-learning

Is een dagcursus niet helemaal jouw ding? Ga dan voor een e-learning. Je leert met een e-learning in ongeveer 6 tot 8 uur alle lesstof. Na elk hoofdstuk krijg je ook nog eens een aantal oefenvragen waarmee je jouw opgedane kennis kunt testen. 

5. Of volg een 1-op-1 cursus

Heb je het examen al een aantal keer gedaan, maar is het je nog niet gelukt om hem te halen? Dan raden we het aan om een 1-op-1 training te volgen. Bij deze training word je door een instructeur alleen voorbereid op het examen. Je kunt alle vragen stellen die je hebt! 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie