Afbeelding
Foto door form PxHere

Zelf klussen en verbouwen, zo pak je het aan

24 juni 2021 om 15:31 Partnercontent

Ben jij van plan om flink aan de slag te gaan in je huis? Misschien ga je een nieuwe vloer leggen of de badkamer verbouwen. Als je meerdere klussen in je huis gaat aanpakken dan is een goede planning belangrijk. Zonder planning kom je jezelf tegen en voordat je het weet zit je maandenlang in de rotzooi. We zochten uit hoe je het beste meerdere klussen in je huis kunt aanpakken. 

Loop door je huis

Voordat je begint met klussen is het verstandig om eerst eens door je huis te lopen en te bedenken wat je per kamer wilt aanpakken. Maak een lijst per kamer en schrijf alles op, zodat je meteen een to-dolijst hebt. Kijk daarna welke kamer je eerst wil aanpakken en begin nooit op twee plaatsen tegelijk. Als je aan het klussen bent moet je vaak improviseren. Je moet tijdelijk op een andere kamer slapen of je kunt je badkamer even niet gebruiken. Als je op twee plaatsen tegelijk begint, ontregel je je leven nog meer. Begin dus in een kamer en maak deze eerst helemaal af.

Stem je klussen af op het seizoen

Sommige klussen kun je het beste in de zomer uitvoeren, simpelweg omdat het handiger is. De zomer is bijvoorbeeld het ideale seizoen om je badkamer te vervangen. In de zomer kun je makkelijk een simpele buitendouche installeren waardoor je in je tuin kunt douchen. In de zomer gebruik je de verwarming bijna nooit. De zomer is dan ook de beste tijd om je CV-ketel eens grondig te inspecteren of te laten vervangen. Veel mensen komen er in de winter pas achter dat er iets mis is met de CV-ketel, waardoor je zomaar een aantal uren of dagen in de kou of zonder warm water kunt zitten. 

Maak een begroting

Weet je welke klussen je eerst wilt aanpakken en heb je alles opgeschreven? Dan is het nu tijd voor de begroting. Bouwmaterialen en gereedschap zijn duur. Zorg er dus voor dat je genoeg geld reserveert zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Ga je een klus aanpakken waarvoor je niet het juiste gereedschap hebt. Kijk dan of je het gereedschap kan huren en zoek uit wat dit kost. Neem de prijzen op in je begroting. 

Materialen inkopen

Heb je uitgezocht wat de kosten worden en hiervoor geld gereserveerd? Dan is het tijd om naar de bouwmarkt te gaan. De Hubo in Baarn is een bouwmarkt waar je alles vindt wat je nodig hebt. Hubo is de oudste doe-het-zelf formule van Nederland. De Hubo biedt ook vakmensen die ondersteuning kunnen bieden bij het uitvoeren van een klus of de hele klus uit handen kunnen nemen. Heb je naast materialen ook advies nodig over je klus, ga dan zeker even langs de Hubo.

Goede werkkleding

Tijdens het klussen heb je een aantal hulpmiddelen en bescherming nodig. Zorg tijdens het klussen voor goede veiligheidsschoenen. Veel klussers trekken oude schoenen aan, maar een spijker die op de grond ligt gaat zo door de zool heen. Schaf daarom goede veiligheidsschoenen aan met een stalen neus. Zo breek je je voet niet als er een zwaar voorwerp op valt. Zorg ook voor goede werkhandschoenen. Als je klust werk je veel met je handen. Deze kunnen daardoor makkelijk beschadigen. Schaafwonden en splinters kunnen ervoor zorgen dat je het klussen moet stilleggen. Goede werkhandschoenen aanschaffen is daarom erg belangrijk. Ook een werkbroek is een goede investering. Normale kleding gaat kapot als je tijdens het klussen veel op de grond moet zitten. Een werkbroek is sterker en beschikt over veel zakken waar je je rolmaat en stanleymes in kwijt kan. 

Hulpmiddelen

Een klus is makkelijker te klaren als je beschikt over de juiste hulpmiddelen. Als je boven je hoofd moet klussen is het niet verstandig om een oude stoel te pakken of snel even op de tafel te gaan staan. Zorg dat je een goede stabiele trap in huis hebt als je veel klust, zodat je vervelende ongelukken kunt voorkomen. Het is ook handig als je genoeg spijkers en schroeven in huis hebt als je gaat klussen. Spijkers sla je snel krom en ook schroeven kunnen afbreken. Je kunt er dus nooit genoeg van in huis hebben. Zorg ervoor dat je beschikt over goed gereedschap en dat je een veilige werksituatie creëert. Als je gaat zagen, zorg dan voor een goede werkbank.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie