Afbeelding
Foto door form PxHere

Met deze 5 tips is je woning weer in topconditie

12 april 2021 om 09:00 Partnercontent

De komst van de lente betekent ook: tijd voor een grote voorjaarsschoonmaak. Lekker met de bezem door het interieur, dus. Maar in de winter heeft je woning zelf ook flink wat te verduren gekregen. Dus grote kans dat je opstal ook wel wat welverdiende onderhoud kan gebruiken. Na deze vijf periodieke klusjes, waaronder cv-onderhoud, is je huis weer als nieuw.

Tip 1: Veeg de schoorsteen

Door minimaal één keer per jaar de schoorsteen vakkundig te laten vegen, zorg je dat het rookkanaal goed schoon blijft en hardnekkige aanslag wordt verwijderd. Slim stoken is belangrijk. Onverbrande deeltjes of aanslag kunnen op den duur namelijk leiden tot rookontwikkeling of zelfs een schoorsteenbrand in huis. Schoorsteenvegen is daarom essentieel.

Tip 2: Controleer de cv-ketel

Schakel op tijd een vakman in voor je periodieke cv-onderhoud. Er is immers niks vervelender dan onverwachts onder een koude douche te staan. Maar tijdig onderhoud van je cv-installatie voorkomt ook grotere problemen in de woning, zoals lekkages, verborgen waterschade, brandgevaar en zelfs koolmonoxidevergiftiging.

Koolmonoxidevergiftiging

Uit een slecht onderhouden cv-ketel kan koolmonoxide vrijkomen. Dit is een dodelijk gas waar je niks van merkt omdat het kleur- en geurloos is. Per jaar overlijden er zo’n elf mensen door koolmonoxidevergiftiging – en honderden belanden in het ziekenhuis of op de Spoedeisende Hulp.

Het aantal vergiftigingen door koolmonoxide blijft stijgen en een defecte cv is vaak de boosdoener. Vermijd daarom achterstallig cv-onderhoud. Installeer daarnaast ook CO-melders (koolmonoxidemelders) zodat je gealarmeerd wordt bij een koolmonoxide-lek. Zo kunt je jezelf en je gezin op tijd in veiligheid brengen.

Tip 3: Ontlucht de radiator

De radiatoren kunt je het beste eens per jaar ontluchten. Hierdoor werken ze sneller en worden ze beter warm. Daarmee slurpen ze minder energie en dat scheelt weer een hoop geld. Ook voorkom je met zulk onderhoud dat de cv-ketel begint te tikken vanwege luchtbellen in de leidingen.

Goed om te weten: voor dit klusje hoef je in principe geen vakman in te schakelen.

Tip 4: Maak de dakgoot vrij

Dakgoten moeten één of twee keer per jaar vrijgemaakt worden. Zo voorkomt je dat oude bladeren, mos, takjes en andere resten verstoppingen veroorzaken. Als je goten en regenpijp verstopt zijn, kan het regenwater immers niet meer goed opgevangen worden. Met als gevolg dat je te maken kunt krijgen met nattigheid in en om het huis, zoals vochtige buitenwanden, lekkages aan het plafond, en schimmel.

Tip 5: Ontmos het dak

Ook op het dak zelf kan mosvorming of groene aanslag ontstaan. Het is belangrijk om deze tijdig te verwijderen, zodat je dakbedekking niet beschadigd raakt en je niet te maken krijgt met vochtproblemen of andere prijzige waterschade. Je kunt een vakman inschakelen of het klusje zelf klaren met een hogedrukspuit en een hark of voegenkrabber. 

advertentie
advertentie