Afbeelding
Foto: Workprotec Ingenieria via Pixabay

Alles wat je over valbeveiliging moet weten

11 juli 2023 om 07:13 Partnercontent

Wanneer je in Soest aan het rondlopen bent, zie je onmiddellijk dat er flink gebouwd aan het worden is. Denk dan niet alleen aan woning, maar ook kantoorgebouwen. Hierbij zie je vaak personen die aan het werk zijn en valbeveiliging dragen. Dat is natuurlijk niet voor niets. In dit artikel vertellen we je meer over dit onderwerp. Je leert hier namelijk alles wat je over valbeveiliging moet weten, zoals de voordelen hiervan en op welke plekken het gebruikt wordt. Lees daarom snel verder om meer hierover te ontdekken.

Wat is valbeveiliging precies?

Bij valbeveiliging denk je misschien meteen aan de touwen en het harnas dat bergbeklimmers dragen. Maar het is veel meer dan dat. Valbeveiliging is een soort veiligheidssysteem dat is ontworpen om mensen die op hoogte zoals daken of in gevaarlijke gebieden werken, te beschermen tegen vallen en verwondingen. Dit soort systemen zijn er in verschillende vormen en kunnen bestaan uit relingen, veiligheidsnetten, persoonlijke beschermingsmiddelen, ankerpunten, geschikte kleding en speciale vloermaterialen. Het doel van valbeveiliging is het voorkomen of verminderen van het risico op ernstig letsel of overlijden bij een val.

De voordelen van valbeveiliging

Het is ook handig om te weten wat de voordelen zijn van valbeveiliging. De belangrijkste voordelen van valbeveiliging zijn onder andere het beschermen van werknemers tegen de gevaren van vallen van hoogte, het minimaliseren van het risico op overlijden of ernstig letsel en het bieden van veiligheid voor mensen die op hoogte werken. Valbeveiligingssystemen bieden een extra beschermingslaag door ervoor te zorgen dat werknemers goed beveiligd zijn met de juiste veiligheidsuitrusting en -procedures, zoals harnassen, vanglijnen, ankers en leuningen. Valbeveiliging biedt ook gemoedsrust doordat werkgevers minder aansprakelijk worden gesteld als hun werknemers gewond raken door een gebrek aan adequate veiligheidsmaatregelen. Bovendien kan valbeveiliging zowel levens als geld redden door dure medische rekeningen en productiviteitsverlies als gevolg van letsel of overlijden door vallen te voorkomen.

Op welke plekken valbeveiliging gebruikt wordt

Valbeveiliging wordt op veel plaatsen gebruikt. Specifieke voorbeelden zijn het gebruik van veiligheidsharnassen en vanglijnen bij het werken op hoogte, zoals op daken, in hoge bomen en op ladders. Valbeveiliging is ook gebruikelijk in elke ruimte waar een werknemer kan worden blootgesteld aan een valrisico, zoals boven trappenhuizen en balkons. Andere plaatsen waar valbeveiliging kan worden gebruikt zijn steigers en hoogwerkers, evenals andere gebieden in de bouw en industriële faciliteiten.

Waar je op moet letten met het aanschaffen van valbeveiliging

Bij de aanschaf van valbeveiliging is het belangrijk om producten te zoeken die voldoen aan de geldende veiligheidsnormen. Deze normen helpen de veiligheid van werknemers te garanderen. Daarnaast is het zaak om na te denken over het soort omgeving waarin de valbeveiliging zal worden gebruikt. Aan de hand daarvan kan worden bepaald welk type product geschikt is en welke eigenschappen nodig zijn. Het is ook van groot belang om productbeoordelingen te bekijken en potentiële leveranciers of merken te onderzoeken om er zeker van te zijn dat ze een goede reputatie hebben. Kies ten slotte een product met voldoende draagvermogen voor de gebruiker en controleer alle onderdelen voor elk gebruik op slijtage. Als laatste punt is het ook slim om te kijken of er garanties worden gegeven op de valbeveiliging die je koopt. Daardoor weet je zeker dat bij een defect je recht hebt op compensatie.

Is valbeveiliging verplicht?

In Nederland is valbeveiliging in bepaalde situaties verplicht. In het algemeen moet valbeveiliging worden gebruikt bij werkzaamheden op een hoogte van 2,5 meter of meer boven de grond. Hieronder vallen bouw, onderhouds- en reparatiewerkzaamheden. Daarnaast zijn werkgevers verplicht om geschikte veiligheidsuitrusting te verstrekken aan werknemers die kunnen worden blootgesteld aan vallen van hoogte. Werkgevers moeten er ook voor zorgen dat werknemers goed zijn opgeleid in het gebruik van dergelijke veiligheidsuitrusting. Dit geldt voor zowel werkomgevingen binnen als buiten, waar risico op vallen van hoogte bestaat.

Op welke plekken is het mogelijk om valbeveiliging te halen?

Tot slot is het goed om te weten waar het mogelijk is om valbeveiliging te halen. Valbeveiligingsuitrusting kan worden gekocht bij een aantal commerciële leveranciers. Veel online retailers bieden een verscheidenheid aan valbeveiliging producten, zoals harnassen, vanglijnen, ankers en verbindingsstukken. Plaatselijke bouwmarkten en handelaars in veiligheidsartikelen kunnen ook een selectie valbeveiliging producten op voorraad hebben. Er zijn ook gespecialiseerde leveranciers die op maat gemaakte producten aanbieden voor specifieke behoeften. Over het algemeen is het echter het beste om van een online retailer gebruik te maken doordat deze zowel een groot aanbod heeft als lage prijzen biedt.

Al met al heb je in deze blog alles geleerd over valbeveiliging. Hierdoor besef je meer hoe belangrijk het is als gereedschap voor mensen die op hoogte werken en hoe je de beste valbeveiliging kunt vinden.

advertentie
advertentie