Afbeelding

Slim besparen op de kosten voor je bedrijfspand

16 januari 2023 om 16:56 Partnercontent

Als ondernemer ben je voortdurend op zoek naar mogelijkheden om de kosten te drukken. Dit doe je bijvoorbeeld door te investeren in nieuwe machines, welke minder energie verbruiken en efficiënter functioneren dan de huidige apparatuur binnen de werkplaats. Ook vormen van automatisering en digitalisering, mogelijk ten koste van menselijk handelen, draagt bij aan kostenreductie. Machines kunnen de hele dag door blijven werken; mensen stoppen aan het eind van de middag. Op welke manier kun je de werkplaats of het bedrijfspand van je organisatie duurzamer inrichten? Wat is de beste vorm van verlichting voor deze ruimte? Hoe wek ik zelf groene stroom op? In dit artikel vind je het antwoord op dergelijke vraagstukken. Heb je bijvoorbeeld al eens gekeken naar duurzame led verlichting voor een werkplaats? Liggen er al zonnepanelen op het dak van je werkplaats? 

Werkplaats of magazijn leent zich goed voor verduurzamende maatregelen 

Een van de voordelen van de vierkante vorm van veel werkplaatsen en magazijnen is het gegeven, dat dit zich goed leent voor verduurzamende maatregelen. Denk bijvoorbeeld aan het gegeven dat de magazijnverlichting centraal in de ruimte kan worden opgehangen, in plaats van per kamer. Door voor magazijnverlichting met de juiste intensiteit te kiezen, wordt hiermee een groot deel van het magazijn of de werkplaats verlicht. Combineer deze centrale baan met verlichting met een tweede of mogelijk derde baan van lampen. Aan de ene kant wil je besparen op het energieverbruik en daarmee het aantal lampen beperken; aan de andere kant moeten gevaarlijke situaties voorkomen worden. Evenals dat voldoende verlichting belangrijk is om medewerkers zich gedurende de dag langdurig te kunnen laten concentreren. 

Advies inwinnen over de juiste vorm van verlichting

Het kan best lastig zijn om een lichtplan te maken voor een magazijn of werkplaats. Hoe zorg je dat er voldoende verlichting binnen het pand geïnstalleerd wordt, zonder daarbij overdreven veel lampen te gebruiken? Er zijn verschillende partijen die je hierbij kunnen helpen, door bijvoorbeeld een vrijblijvende lichtscan voor je uit te voeren. Het geeft je een goed beeld van de verbeteringen die binnen jouw pand mogelijk zijn. 

Zonnepanelen of kleine windmolen op het dak

Niet alleen is het interessant om te investeren in duurzame led verlichting; overweeg ook het gebruik van zonnepanelen of een kleine windmolen op het dak van het pand. Doordat het dak van een magazijn of werkplaats over het algemeen plat is, kunnen zonnepanelen precies in de juiste hoek ten opzichte van de zon geplaatst worden. Het helpt de opbrengst van deze zonnepanelen te maximaliseren. Het gemiddelde rendement van zonnepanelen is de afgelopen jaren sterk verbeterd. Dit betekent dat de investering in zonnepanelen sneller wordt terugverdiend. Naast deze zonnepanelen is ook het gebruik van een kleine windmolen, welke je al aanschaft voor een prijs tussen de 1.000 en 2.000 euro, populair. 

advertentie
advertentie