Afbeelding
Foto Pexels

5 voordelen voor het gebruik van isolatie met PIR

22 augustus 2022 om 09:53 Partnercontent

We hoeven er niet om heen te draaien dat een goede isolatie voor jouw woning slim is. Hoe lekker is het om elk moment van de dag te genieten van een aangename, fijne temperatuur in huis? Zo lig je in de zomer niet te zweten op de bank en kom je in de winter niet rillend van de kou naar beneden. Om dit soort vervelende situaties te voorkomen is goede isolatie voor jouw woning essentieel. Voor het isoleren van jouw woning kun je kiezen uit talloze materialen, waaronder PIR. Om jou duidelijk te maken wat dit precies inhoudt en wat je hier zoal mee kunt, vertellen we je in dit artikel over de 5 voordelen voor het gebruik van isolatie met PIR. 

Wat is isolatie met PIR?

Voordat we je gaan vertellen wat de voordelen van isolatie met PIR, is het handig eerst uit te leggen wat het precies is. PIR is een materiaal voor isolatie dat is gemaakt van kunststof. Door de gesloten celstructuur kan PIR bijzonder goed tegen vocht. Dit voorkomt al snel de aanwezigheid van eventuele schimmels. Isolatie met PIR heeft daarnaast een ringstructuur die voor een uiterst goede thermische isolatie zorgt. Daarnaast maakt deze ringstructuur ook de isolatieplaat een stuk stabieler. 

PIR is alleen in plaatvorm te krijgen. Dit omvat een geel, hard soort schuim dat vaak gecombineerd gaan met aluminium. Dit laatste zorgt ervoor dat voornamelijk platte daken erg goed gaan op het isoleren met PIR. Daarnaast is dit ook de reden waarom PIR zo goed tegen vocht kan.

De voordelen van PIR

  1. Dun materiaal

Eén van de grootste voordelen van PIR is dat het een enorm dun materiaal is. Dit betekent dat je het erg weinig ruimte inneemt en dat je het eenvoudig overal tussen kunt plaatsen. Zeker als we dit materiaal vergelijken met andere isolatiematerialen, dan valt op dat PIR hier erg goed uitkomt. 

  1. Milieubewust

Er zijn tegenwoordig duizenden mogelijkheden om in bepaalde gevallen rekening te houden met het milieu. We weten allemaal dat de aarde er bepaald niet op vooruit gaat. Dus waarom houden we hier wat betreft isolatie ook geen rekening mee? PIR is een duurzaam materiaal, omdat er amper energie hoeft te worden gebruikt voor het creëren ervan. Daarnaast gaat PIR erg lang mee, waardoor je jarenlang minder energie verbruikt dan normaal en hiermee minder CO2 uitstoot.

  1. Vochtafstotend

Het is in de inleiding al enigszins benoemd, maar PIR werkt erg goed tegen vocht. Door de vele regenval of warmte in Nederland kan een huis over het algemeen snel vochtig worden, waardoor de kans op huisstofmijt of schimmels groot is. Iets dat we absoluut niet in huis willen hebben. PIR zorgt ervoor dat vocht wordt afgestoten, waardoor de kans op het bovengenoemde nihil is. Ook houdt PIR hierdoor altijd hetzelfde gewicht.

  1. Brandveilig

Het is iets wat ons gelukkig bijna allemaal bespaard wordt, maar de kans op brand is altijd aanwezig. In het geval van een brand wil je natuurlijk zo snel mogelijk het huis verlaten om jezelf en jouw medebewoners in veiligheid te brengen. Een voordeel van isolatie met PIR is dat dit materiaal brandvertragend werkt. Dit kan net de paar seconden schelen, die jij nodig hebt een brandend huis te verlaten. Zo scoort PIR ook wat betreft veiligheid zeer hoog.

  1. Een hoge lambda-waarde

Het laatste grote voordeel van PIR dat we in dit artikel benoemen is de uiterst hoge lambda-waarde. Dit is de isolerende waarde van een materiaal en geeft daarnaast de warmtegeleidbaarheid van een materiaal aan. De lambda-waarde wordt uitgedrukt in W/mK. Hoe hoger de waarde, hoe beter de warmte geleid wordt. PIR heeft een lambda-waarde van 0.022. Dit is een waarde waar eigenlijk alleen resol bij in de buurt zou kunnen komen. Het voordeel van PIR ten opzichte van resol is echter wel dat laatstgenoemde een stuk minder goed tegen vocht kan. 

Onbezorgd genieten van isolatie met PIR

Na het lezen van dit artikel ben je volledig op de hoogte van de voordelen van isolatie met PIR. Niet voor niets is dit één van de betere isolatiematerialen die jij kunt gebruiken voor jouw woning. Zo draag je jouw steentje bij aan het milieu, blijft je huis altijd geweerd van schimmels en andere viezigheid en geniet je jarenlang van een fijne, prettige temperatuur in huis. Ook bespaar je op termijn de nodige centen die je weer in veel leukere zaken kunt steken. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie