Afbeelding
Foto door SOCIAL.CUT via Unsplash

Drie tips voor een duurzamer leven

3 augustus 2022 om 14:12 Partnercontent

Door de jaren heen zijn we steeds duurzamer gaan leven. Op de eerste plaats voor het milieu, maar ook vanwege financiële redenen. Vooral dat laatste geeft op dit moment vaak de doorslag. De huidige inflatie raakt immers iedereen. We hebben allemaal onze koopkracht zeer snel zien dalen. De prijzen rijzen de pan uit. Niet alleen in de supermarkt en bij het tankstation, maar ook voor simpelweg het verwarmen van onze woning. Besparen en duurzamer leven is dan ook voor veel Nederlanders noodzaak geworden om de kop boven water te houden.

Maar hoe doe je dat eigenlijk? Duurzaam leven? Hieronder volgen drie tips om alvast een beginnetje te maken aan een duurzaam bestaan.

1. Consuminderen

De allereerste stap naar een duurzaam leven is door simpelweg minder te kopen. Hoe meer jij koopt, hoe groter je ecologische voetafdruk in deze wereld zal zijn. Bovendien kost het ook nog eens heel veel geld. Begin met het creëren van meer bewustzijn bij het doen van aankopen. Want is het echt wel nodig om meerdere keren per maand nieuwe kleding te kopen? En is het wel nodig om nieuwe meubels te kopen als je de huidige ook weer op kunt knappen?

Er zijn heel veel verschillende manieren waarop je kunt besparen. Bijvoorbeeld door simpelweg meer te investeren in je huidige meubels en garderobe. Vlekken uit de bank verwijderen is bijvoorbeeld zoiets. Het zal je nog verbazen hoeveel mensen het niet eens meer proberen als er ontzettend veel vlekken in de bank zitten. Ze wachten af tot het juiste (financiële) moment en kopen dan simpelweg een nieuwe. Maar waarom zou je als het ook gewoon mogelijk is om ze nog te verwijderen? Wellicht met wat extra hulpmiddelen, maar het zou wel enorm veel besparen. Zowel op het gebied van milieu als op financieel vlak.

Consuminderen en het creëren van meer bewustzijn is de eerste stap naar een duurzamer leven.

2. Verspil minder voedsel

Het zal je vast niet zijn ontgaan dat de prijzen in de supermarkten enorm zijn gestegen. De meeste huishoudens betalen gemiddeld twintig tot dertig euro meer voor de wekelijkse boodschappen. Toch gooien we alsnog heel veel eten weg. Wist je dat we in Nederland gemiddeld 34 kilo eten per jaar weggooien. Dat is natuurlijk ongelooflijk zonde. Niet alleen qua geld, maar ook van alle grondstoffen en CO2-uitstoot die bij de teelt van voedsel komen kijken. Probeer daarom zo min mogelijk voedsel te verspillen.

Maak voordat je boodschappen doet altijd een lijstje met de dingen die je écht nodig hebt. Koop nooit dingen omdat ze simpelweg in de aanbieding zijn, want de kans is groot dat ze dan toch nog over de datum gaan. Heb je wat extra groente gesneden voor een gerecht of hou je nog een groot deel over? Gooi dit dan niet weg, maar bewaar alle restjes van ieder gerecht om later in de week bijvoorbeeld een pan soep te maken. Op die manier verspil je geen voedsel en geld én lever je je bijdrage aan het milieu.

3. Shop tweedehands

Toch nieuwe meubels of kleding nodig? Probeer dan zoveel mogelijk tweedehands te kopen. Dat is zowel goed voor het milieu als voor de portemonnee. Bovendien kan je – met een beetje zoekwerk – online soms ook absolute pareltjes vinden. 

advertentie
advertentie