Afbeelding
Foto: Shutterstock

Zo geniet je tientallen jaren van je houten vloeren

21 oktober 2021 om 07:19 Partnercontent

Hout: al honderden jaren gebruiken we dit prachtige materiaal in onze huizen en andere constructies. Houten vloeren zijn bijna zo oud als de mens zelf. Tegenwoordig zijn houten vloeren nog altijd populair, maar door veel alternatieven op de markt verliest het af en toe de aandacht.

Dat is jammer, want hout heeft nog altijd een aantal eigenschappen die je niet zomaar terugvindt in andere materialen:

?  hout is een natuurlijk materiaal; je haalt letterlijk de natuur in huis.
?  hout heeft een tijdloze uitstraling; het past bij elk huis en elke woonstijl.
?  hout straalt luxe en toch warmte uit; een combinatie die je niet vaak ziet.
?  hout is duurzaam; in tegenstelling tot wat sommigen denken is hout een goede keuze.

Als je alle voordelen van een houten vloer zo op een rij ziet, dan is het dus geen wonder dat dit vloertype nog altijd zoveel wordt toegepast. Maar hoe zorg je er nu voor dat je vloer echt duurzaam is, en lang meegaat? Hout is niet goedkoop dus je wil er natuurlijk het liefste een leven lang mee doen. Dat kan als je de volgende tips volgt.

Kies voor kwaliteit

Een houten vloer kun je voor een prikkie op de kop tikken, maar heb je dan wel een goede houtsoort in huis gehaald? Goedkoop is, helaas nog altijd, vaak duurkoop. Een erg goedkope houten vloer is misschien wel gemaakt van hout zonder keurmerk dat niet op milieuvriendelijke wijze is gekweekt en gekapt. Bovendien verliest een slecht geproduceerde houten vloer snel haar glans en kleur.

Ga voor kwaliteit, ook als dat iets meer kost. Een goede houtsoort met een keurmerk is het verschil tussen een vloer die een leven lang meegaat en een vloer die je na tien jaar moet vervangen.

Duurzaam dankzij onderhoud

Een houten vloer is zeker een duurzame keuze. Onder andere de juiste houtsoort kiezen is daarvoor belangrijk. Maar ook onderhoud is essentieel.

Een houten vloer kan heel lang mee gaan, maar dan moet je hem wel goed verzorgen. Dat begint met regelmatig onderhoud, zoals even vegen en stofzuigen. Zo voorkom je dat vuil in de vloer gelopen wordt en dat zand krassen veroorzaakt.

Daarnaast moet de vloer eens in de paar jaar bewerkt worden met olie of wax. Het bovenste laagje wordt geschuurd en een nieuwe beschermlaag wordt toegepast. Deze methode is dé reden dat houten vloeren wel degelijk een leven lang mee kunnen gaan.

Tip: laat het behandelen én leggen van de vloer aan experts over. Ook zo garandeer je langdurig gebruik van de vloer. Zeker als je kiest voor visgraat parket is het aan te raden het leggen aan deskundigen over te laten voor het mooiste resultaat.

Een leven lang genieten

Een houten vloer is dus niet alleen een goede keuze omdat het bij elke woonstijl past en tijdloos is. Ook voor je portemonnee én voor het milieu is het een goede keuze. Kies voor kwaliteit, vraag hulp van experts en je gaat ongetwijfeld lang genieten van je prachtige houten vloeren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie