Afbeelding
Foto: Pexels

Consumenten durven te investeren door goed draaiende economie

23 september 2021 om 12:40 Partnercontent

Lange tijd werd gedacht dat de pandemie grote gevolgen zou hebben voor de werkloosheid en het aantal faillissementen in Nederland. Niets bleek minder waar, de economie draait ook nu nog op volle toeren. Een positieve ontwikkeling voor de meeste Nederlandse huishoudens, al geldt dat logischerwijs niet voor iedereen. Met name werkenden in de evenementenbranche en bijvoorbeeld horeca zijn hard getroffen. Wel geldt voor hen, dat een grote groep elders werk gevonden heeft. De goed draaiende economie zet mensen aan tot investeringen. Zo merkt ook een platform als Bitvavo, waar het aantal nieuwe gebruikers is toegenomen in de laatste anderhalf jaar. De verwachting is dat de koopkracht ook in 2022 iets zal toenemen voor de meeste huishoudens.

Crypto een populair beleggingsproduct onder jongeren 

Hoewel niet iedereen crypto als een beleggingsproduct ziet, is het aantal mensen wat in deze digitale munten investeert fors gegroeid de laatste tijd. Met name onder jongeren zijn investeringen in Bitcoin en bijvoorbeeld Ethereum populair. Niet alleen Bitvavo is een populair platform in Nederland. Het geldt ook voor onder meer Binance en Litebit. Groot voordeel van meerdere van deze platforms is dat je met iDeal geld aan je account toe kunt voegen. Je kunt vervolgens direct verschillende digitale valuta kopen in ruil voor euro’s. De eenvoud waarmee geïnvesteerd kan worden in deze munten is een van de redenen, die maakt dat dit zo populair is momenteel.

Ook beleggen in aandelen is makkelijker geworden

Niet alleen een investering in digitale munten is de laatste tijd makkelijker geworden. Het werd ook steeds eenvoudiger om te investeren in aandelen. Je downloadt een app, koppelt de app aan je bankrekening of voegt middels iDeal geld toe en koopt vervolgens aandelen van je favoriete bedrijven. Hoewel het verschillende voordelen heeft dat beleggen makkelijker is geworden, zitten er ook risico’s aan. Met name jongeren worden gewaarschuwd door onder meer de AFM. Zij hebben niet eerder een grote correctie op de beurs meegemaakt, terwijl zij de koersen wel fors zien stijgen. Het maakt dat zij de risico’s op zo’n correctie mogelijk onderschatten, met alle gevolgen van dien.

Jongeren hebben geld nodig voor hun studie en een woning 

Het is niet voor niets dat de AFM met name de jongere doelgroep waarschuwt. Niet alleen zien zij de risico’s van beleggen niet altijd. Ook hebben zij het spaargeld hard nodig om hun studie te kunnen bekostigen en straks een huis te kunnen kopen. Aangeraden wordt om alleen te beleggen met geld wat je voor zeker tien tot vijftien jaar kunt missen. Mochten de koersen dalen, dan hoef je de beleggingsproducten niet overhaast te verkopen. Je wacht op een volgende stijging. Verstandiger is het voor jongeren om maandelijks een klein bedrag in te leggen en dit door een bank te laten beheren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie