Afbeelding
Foto Pixabay

Je VCA-certificaat halen: dat wil je!

11 augustus 2022 om 16:45 Partnercontent

Het staat in Nederland natuurlijk bol van de keurmerken en diploma’s die je kunt behalen. Een certificering die sterk in populariteit heeft gewonnen het afgelopen decennium is VCA, wat staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Dat is niet zonder reden, want het is een belangrijk instrument in het voorkomen van bedrijfsongevallen. We leggen uit waarom je als werknemer en als bedrijf echt je VCA halen wilt.

Streepje voor op de arbeidsmarkt

Heb je er een hekel aan als je baas je op cursus stuurt? Dat is begrijpelijk, maar je kunt ook zien vanuit je eigen belang. In het geval van het VCA-diploma heb je iets wat je op je CV kunt zetten en je helpt bij toekomstige sollicitaties binnen dezelfde branche. In de risicovolle sectoren staat het VCA-diploma immers steeds vaker op het wensenlijstje van werkgevers die vacatures uitzetten. Daarmee heb je een streepje voor op andere sollicitanten die nog niet in het bezit van het VCA-diploma. 

Goed op de hoogte van risico’s

Naast het belang voor je loopbaan, is het natuurlijk gewoon heel belangrijk dat je goed op de hoogte bent van de risico’s van het vak dat je uitoefent en dat je weet hoe je daarmee om moet gaan. Die basiskennis doe je op wanneer je de basiscursus VCA (ook bekend als B-VCA) volgt. Je leert over de risico’s met betrekking tot veiligheid, gezondheid én milieu en als het goed is ga je er hierdoor verantwoordelijker mee om.

Economisch belang voor bedrijven

Voor bedrijven die actief zijn in risicovolle sectoren zoals de bouw, de elektrotechniek of de (petro)chemische industrie is er ook alle reden om het VCA certificaat te behalen. Ten eerste is het natuurlijk van groot belang om aan te tonen dat je zo veilig mogelijk werkt. Maar er zit ook een economisch belang aan wat daaruit doorvloeit. Steeds meer opdrachtgevers stellen bij het gunnen van klussen VCA-certificering als eis. Ben je als bedrijf niet in het bezit van het VCA-certificaat, dan zet je jezelf in feite dus buitenspel. De investering in VCA-certificering is daardoor op den duur onvermijdelijk.

Het belang van VCA moet dus niet onderschat worden. Zowel werknemers als bedrijven en opdrachtgevers profiteren ervan en het gaat om kennis en protocollen die eigenlijk aan de basis zou moeten liggen van alle werkzaamheden binnen risicovolle sectoren. Er valt immers nog genoeg te winnen in het terugdringen van werkgerelateerde ongevallen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie