Daklekkage
Daklekkage Foto: Shutterstock

Daklekkage? Schakel direct een specialist in

11 maart 2022 om 10:54 Partnercontent

Van alle gebreken, euvels en gevallen van schade die je in huis kunt hebben, behoren lekkages zonder twijfel tot de vervelendste. Bij vooral een daklekkage komt er namelijk vocht of water op plaatsen waar het niet thuishoort en helaas ook schade aanricht. Dit kan zelfs uitlopen tot verzwakkingen in constructies of de vorming van schimmel.  

Vooral daklekkages worden dus als problematisch en dus zeer ongewenst ervaren. Jammer genoeg komt dit type lekkage misschien wel het vaakst voor. Uiteraard geldt dit wel met name voor oudere daken, of daken waar om welke reden dan ook al een beschadiging zat. Hoe dan ook, als je met een daklekkage kampt is het zeker zaak meteen een specialist als een goede dakdekker in te schakelen. Snel handelen helpt namelijk om erger te voorkomen.

Hieronder kun je lezen op welke plekken op het dak lekkages het vaakst voorkomen. In dit artikel lees je verder hoe je een lek het best kunt (laten) opsporen. Tenslotte vind je nog tips waarmee je kunt voorkomen dat het überhaupt tot een daklekkage komt.

Op welke plekken op het dak komen lekkages het vaakst voor?

Als er sprake is van een daklekkage, dan is de kans groot dat dat op één van de volgende plaatsen is:

  • Rond aansluitpunten, naden en verbindingen.
  • Bij of rond kozijnen.
  • Bij of rond de schoorsteen, en de verbinding van de schoorsteen met het dak.
  • Bij de (aansluitingen van) dakgoten.
  • Bij of onder kapotte dakpannen
  • Bij plekken waar (onbedoeld) sprake is van ophoping van water.
  • Bij plaatsen waar schade van buitenaf is ontstaan, bijvoorbeeld door vogels, vuurwerk of heftige weersomstandigheden.

De waarde van efficiënte en betrouwbare lekdetectie

Wanneer je op een dag onverhoopt te maken hebt met een daklekkage, dan dien je je één ding gelijk te beseffen: de plek waar het water zichtbaar naar beneden stroomt of zich aan het plafond hecht hoeft niet de plek te zijn waar de lekkage zich daadwerkelijk bevindt. Vooral bij platte daken is het zo dat het water soms al een lange weg heeft afgelegd voordat het zich openbaart.

De ultieme manier om een lekkage snel en nauwkeurig op te sporen is via infraroodapparatuur. Met dergelijke apparatuur kun je als het ware door muren en plafonds heen kijken. Dan is het alleen natuurlijk wel zaak dat je een specialist inschakelt die over deze apparatuur beschikt. Infrarood is overigens ook extreem nuttig voor bijvoorbeeld het opsporen van een lekkage in de badkamer.

Zo kun je een daklekkage voorkomen

Vooropgesteld: er bestaat nooit volledige garantie dan je een daklekkage kunt voorkomen. Ongelukken en menselijke fouten kunnen namelijk nu eenmaal altijd gebeuren. Toch verklein je de kans op een toekomstige lekkage aanzienlijk als je je dak jaarlijks laat inspecteren door een deskundige. Eventuele kleine beschadigingen kunnen dan namelijk meteen worden verholpen, in plaats van dat ze uitgroeien tot aanleiding voor een lekkage. En ga je eens je dakbedekking vervangen? Laat dit dan altijd door een echte specialist en met kwaliteitsmaterialen doen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie