Afbeelding
Photo by Outsite Co on Unsplash

De sfeer verbeteren in je huis? Kijk naar rolgordijnen

18 januari 2022 om 09:47 Partnercontent

Sfeer kun je niet zien, die voel je. Als je binnenkomt in een restaurant, of bij mensen op visite gaat dan voel je direct de sfeer die een ruimte heeft. Denk aan een theater met fluwelen gordijnen die glanzend en rood zijn. Zodra je plaatsneemt op je zitplaats kom je in de stemming, lang voordat de show begint. In huis kun je met een mat op de vloer, een schilderij aan de wand of een gordijn voor het raam ook de sfeer verbeteren in huis. Bij sfeerverhogend denk je wellicht niet als eerst aan rolgordijnen, toch is er meer mogelijk met dit kaarsrechte doek gewikkeld om een rol. Wat er zoal mogelijk is met rolgordijnen kun je lezen op deze pagina.

Het canvas voor je interieur

Een schilder begint niet met een doek waar nummertjes op staan die je moet inkleuren. Kunst begint met een leeg canvas waar het avontuur begint met die eerste penseelstreek. Een rolgordijn is als een leeg canvas maar dan voor je interieur. Een recht doek zonder plooien of drukke motieven, onopvallend maar wel aanwezig. Dit biedt een rustige en mooie achtergrond waar je de rest van het interieur op kunt bouwen. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor een bijzonder bankstel of een eettafel met stoelen die een opvallend design bezitten. Hang extravagante armaturen aan het plafond of kies voor houten schuifdeuren in plaats van scharnierdeuren. Juist omdat rolgordijnen niet direct in het oog springen bieden ze die basis waarmee je sfeer creëert in huis.

Rolgordijn als bewegende muur

Bij interieur design wordt vaak de 60/30/10 regel toegepast. Dit staat voor een primaire kleur, een secundaire kleur en een compliment kleur. Dat klinkt allemaal mooi en aardig maar een gordijn is de halve dag geopend en de halve dag gesloten. Dit betekent dat de verhouding ook verandert omdat de meeste raambekleding behoorlijk wat vierkante meters in beslag neemt. Als je kiest voor een lichte kleur rolgordijn dan kun je met (gekleurde) lampen de sfeer met een druk op de knop beïnvloeden. Een interessante techniek is bijvoorbeeld om een spotlight te plaatsen achter een plant of een ornament met een open raster. Dit werpt een bijzondere schaduw op een wand of rolgordijn. Als je voor een rolgordijn in gebroken wit kiest dan kun je de kleur heel eenvoudig aanpassen door hier een diffuse lamp met kleurinstelling op te richten. Weerkaatst licht brengt enorm veel sfeer in de ruimte.

Sfeer op ieder moment van de dag

Waarom zou je het openen en sluiten van de gordijnen beperken tot de ochtend en de avond? Met elektrische rolgordijnen kun je op ieder moment van de dag besluiten om de raamdecoratie te openen, te sluiten of halfopen te zetten. Je hoeft niet steeds aan touwtjes te trekken, bedien de gordijnen gewoon met de afstandsbediening. Stel voorkeuze standen in of specifieke tijden waarop het gordijn opent of sluit. Als je dit systeem koppelt aan de verlichting kun je bijvoorbeeld een ‘bioscoop’ voorkeuze instelling maken of een ‘spelavond’ preset. Kijk op de Somfy website hoe je slimme gordijnen kunt koppelen aan andere slimme apparatuur.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie