Pastor Mauricio Meneses van de Martha en Mariaparochie: ,,Kinderen die helpen in de viering, dat geeft hoop, toekomst.
Pastor Mauricio Meneses van de Martha en Mariaparochie: ,,Kinderen die helpen in de viering, dat geeft hoop, toekomst." Ronald Kersten

Martha en Maria parochie zoekt misdienaars

5 december 2019 om 11:25 Religie

SOEST Op dit moment is er een tekort aan misdienaars in de Rooms-Katholieke Martha en Maria-parochie in Soest. Daarom organiseert pastor Mauricio Meneses een korte training over het misdienaarschap om alles te leren over de voorwerpen die gebruikt worden in de vieringen en welke betekenis ze hebben.

Astrid van den Hoek

Of er nou één kind in de eucharistieviering is, of duizend. ,,ik ben er blij mee", zegt pastor Mauricio Meneses. Op dit moment gaat het aantal in de Rooms-Katholieke Martha en Mariaparochie echter meer richting de één dan richting de duizend. Maar het gaat er maar om dát er kinderen en jongeren zijn, wil hij benadrukken. En dat ze een plek hebben in de eucharistievieringen van de Rooms-Katholieke kerk in Soest, de Martha en Mariaparochie.

Bijvoorbeeld als misdienaar. Dat kunnen ook volwassenen zijn, die het als officiële taak hebben (acolieten), maar het is wat Meneses betreft juist een mooie en leerzame plek voor kinderen en jongeren. ,,Het geeft een andere sfeer aan de viering, er is een andere geest voelbaar als er kinderen bij zijn. Het geeft hoop, toekomst", omschrijft Meneses.

En ja, ook hij weet dat kinderen en jongeren in de weekends genoeg andere dingen te doen hebben, zoals sporten en dingen met vrienden. De kerk heeft nauwelijks prioriteit, constateert Meneses. ,,Wij willen ook geen competitie", zegt hij. ,,Maar we hopen iets te kunnen raken in het geloofsleven van de jongeren én van hun ouders. Dat ze zien dat het geloof een belangrijk deel van het leven is. Hopelijk zorgt de misdienaar-training en de taak die hun kind heeft ervoor dat ook de ouders meer betrokkenheid met de kerk gaan voelen. Dat ze het mooi vinden dat hun kind een taak heeft binnen de kerk."

WIEROOK Er zijn al vier geïnteresseerden in de training, maar Meneses hoopt dat er nog meer kinderen en jongeren mee willen doen. ,,We geven een rondleiding door het gebouw en leggen van alles uit wat het is en welke functie het heeft", vertelt Meneses. ,,Denk aan de kelk, kelkdoekjes en waar de Bijbel wordt neergelegd. Ze leren hoe het werkt met de wierook, maar vooral ook de betekenis ervan. Want alles wat er gebeurt heeft een reden, heeft zin. Vaak is die kennis, ook bij volwassenen, behoorlijk weggezakt."

En daar hebben misdienaars een belangrijke rol, meent hij. ,,Als pastor of priester sta je soms in veel verschillende kerken en ben je met veel dingen bezig tijdens een viering, dan vertrouw je op de misdienaars. Ze moeten ervaring opdoen, maar uiteindelijk weten ze soms meer over de liturgie dan de pastor zelf."
OPEN In de naburige kerken in Baarn, Hooglanderveen en Amersfoort waar Meneses ook aan verbonden is, zijn voldoende misdienaars. In de parochie in Soesterberg zijn er slechts twee. ,,Ik weet niet waarom in wij in Soest er geen één hebben. De situatie zoals die nu is, zet ons aan het werk. Dat is mooi. We gaan onszelf vragen stellen over waarom mensen niet uit zichzelf naar voren stappen. De vieringen nu zijn overigens niet in gevaar hoor, dan helpt de lector mee of is er een acoliet. Maar het zou mooi zijn als er dus meer jonge mensen zijn die een uur of anderhalf per week iets willen doen. En niet eens elke week, maar we willen een rooster maken. We hopen op één of twee misdienaars per viering, misschien zelfs meer."

Meneses is bang dat door de misbruikschandalen in de katholieke kerk mensen er nu van afzien om hun kind misdienaar te laten worden. ,,Het is moeilijk om te zien dat mensen hierdoor angst hebben gekregen voor de kerk. Dat doet echt pijn in mijn hart. Ik begrijp het, maar laten we het een kans geven en weer vertrouwen. Ouders zijn welkom bij de misdienaar-training en mogen ook altijd mee. Verder kunnen ze mij en mijn collega Wies Sarot al hun vragen stellen. We willen zo open mogelijk zijn."

HECHTE GROEP Zelf heeft de pastor positieve herinneringen aan zijn tijd als misdienaar. ,,Ik heb het van mijn vijfde tot mijn zeventiende gedaan en heb er veel vrienden door gekregen. We deden uitjes samen, vierden verjaardagen. Het zou mooi zijn als het in Soest ook een hechte groep kan worden, maar we beginnen klein met deze trainingen. Ik zou het een grote vreugde vinden als de deelnemers daarna zeggen: graag, ik ga verder."
Volgens Meneses kan de functie van misdienaar impact hebben op de rest van je leven. ,,Je leert veel mensen kennen, soms voor het leven. Maar je leert ook om voor een groep mensen te staan en verantwoordelijkheid te dragen. De voldoening als alles goed is gegaan en je je nuttig voelt voor de gemeenschap. Ik denk dat je er meer oog door krijgt voor mensen die hulp nodig hebben. Zo heb ik er van geleerd om met oudere mensen te kunnen praten, dat kwam echt niet vanzelf."

Aanmelden voor de misdienaar-training op 7 en 14 december kan via het parochiesecretariaat: info@marthamaria.nl.

Astrid Van den Hoek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie