G-honkbal is een van de aangepaste sporten die in Soest worden aangeboden.
G-honkbal is een van de aangepaste sporten die in Soest worden aangeboden. Marijke Roest

Breed aanbod aangepast sporten in de Eng

9 november 2019 om 07:00 Overig

SOEST In Sportboulevard de Eng vindt op woensdag 13 november de Dag van de Aangepaste Sport plaats. Sportverenigingen en instellingen uit Soest, Baarn, Bunschoten, Leusden, Woudenberg en Amersfoort hebben hun krachten gebundeld om iedereen met een fysieke en verstandelijke beperking te kunnen laten sporten.

Ton van Zoeren

,,Er is geen grens, want ook voor meervoudig beperkte mensen is wat te vinden. Natuurlijk kun je iemand zonder armen niet laten rolstoeltennissen, maar er is altijd wel wat leuks voor ze te vinden, zoals Boccia, wat ze met bijvoorbeeld met het hoofd kunnen doen. Het is onbeperkt'', aldus Marijke Roest, beweegmakelaar Aangepaste Sporten.
Naast de reguliere verenigingen als SO Soest en De Knickerbockers die gehandicapte sport in hun pakket hebben is er varia aan andere lichamelijk ontspanning. Danscentrum Sepp laat zien wat er allemaal mogelijk is met of zonder hulpmiddelen. Druyoga laat de yoga van het hart zien en leert bewegen zonder lenig te zijn. Het geeft energie en is geschikt bij lichamelijke klachten.

Het evenement is een initiatief van de stichting Passend Sport Midden-Nederland in opdracht van de zes gemeentes. De stichting wil dat iedereen met een fysieke en/of een verstandelijke beperking, kan meedoen aan sport, de weg weet naar passend sportaanbod en door sport kan deelnemen aan de samenleving.

SAMENWERKEN Roest: ,,Het is een regionale activiteit. Er is niet in elk dorp een basketbal- of tennisvereniging voor sporters met een beperking.. De spoeling is dun, dus moeten we samenwerken. Als iedereen dezelfde sporten gaat aanbieden, dan lukt het niet. Er is overleg met de betrokken gemeentes geweest dat dit anders moest.'' Iets van eigen belang zit er voor Roest ook wel bij. ,,Mijn eigen clubje BTV De Geeren in Baarn doet ook mee. Hopelijk levert het wat nieuwe leden op."

SYMPOSIUM De sportdag, die voor de derde maal gehouden is een samenwerking van Beweegmakelaar Soest en regionale organisaties. Het wordt mogelijk gemaakt door de betrokken gemeentes, FNO Klein Geluk, KF Hein fonds, de Dirk Kuyt Foundation en Fonds Gehandicaptensport. Van 16:00 tot 18:00 is er een symposium voor professionals en vrijwilligers uit zorg, sociaal domein en sport, politici en beleidsambtenaren. Langs de lijn presentator Robbert Meeder van Radio 1 spreekt met diverse ervaringsdeskundigen. Om 18:00 zijn er demonstraties en kennismakingsclinics met vierentwintig verenigingen en sportaanbieders.

DANKBAAR Of de twee eerdere edities veel aanmeldingen hebben opgeleverd weet Roest niet. ,,Dat is moeilijk te bepalen. Maar ik weet wel dat een vrouw uit Leusden is gaan rolstoeltennissen in Barneveld. En dat is nou juist de opzet, want niet in iedere woonplaats is een vereniging die dat in zijn pakket heeft.'' De Soesterse is druk met de voorbereidingen voor het sportevenement. ,,Best wel, maar het is mooi en dankbaar werk. De andere kant is dat wij de sport blijven promoten, terwijl de gemeente helaas moet bezuinigen.''

advertentie
advertentie