Initiatiefnemers Danielle en Marion op de startbijeenkomst. Op hun shirt het motto van de SamenLoop voor Hoop.
Initiatiefnemers Danielle en Marion op de startbijeenkomst. Op hun shirt het motto van de SamenLoop voor Hoop. Martin Huizenga

SamenLoop voor Hoop: niemand onberoerd

28 november 2019 om 19:30 Maatschappelijk

SOEST Het KWF Kankerfonds zamelt sinds het tijdperk van Koningin Wilhelmina geld in voor structureel kankeronderzoek en stimuleert volgend jaar in Soest(erberg) de 24 uurs wandelestafette 'SamenLoop voor Hoop van Soest'. Van vrijdag 15 mei, 16:00 uur, tot zaterdag 16 mei, 16:00 uur. Teams van tien tot vijftien personen geven zich op, het maakt niet uit van welke sociale of zakelijke achtergrond. Zelfs aan de basisscholen is gedacht met een KinderSamenLoop. Ieder teamlid wandelt een tijdje binnen de 24 uur. Dat leidt uiteindelijk bij de finish tot een teamprestatie met een gezamenlijk bij elkaar verdiend bedrag. Alles voor het goede doel.

Martin Huizenga

De SamenLoop is het hoogtepunt. Tijdens de Loop een parade van eregasten, herkenbaar aan een paarse anemoon: zij die zijn genezen of nog onder behandeling zijn. In het donker wordt een veld met brandende kaarsen opgebouwd ter ere van de geliefden die het niet hebben gered. Kaarsen verpakt in een melkwitte doorschijnende zak zijn te koop voor 5,00 euro, ook voor het goede doel. Een muziektent voor de bands.

EENSGEZINDHEID De openheid en eensgezindheid maken dat niemand onberoerd blijft. We herdenken, steunen en vieren samen het leven. Op paarse T-shirts staat het motto van de Loop gedrukt. In het wit: We BELEVEN emoties die bij kankerpatiënten, ex-patiënten en naasten leven. In het lichtblauw: MEELEVEN, het gevoel dat niemand er alleen voorstaat. Iedereen kent wel iemand met kanker. In het rood: DOORLEVEN, mensen de kans geven om door te leven. Er voor elkaar zijn. Daarom zamelen we geld in.

AANMELDEN Teams kunnen zich al aanmelden bij het Soester organisatiecomité dat samen met de teams de inrichting van het evenemententerrein op de Eng tot feestterrein verzorgt. Het benaderen van bedrijven voor sponsoring in natura voor de inrichting. Op het terrein krijgt en vult ieder team zijn eigen marktkraam en verkoopt (eigengemaakte) producten en/of diensten. Ieder teamlid betaalt 15,00 euro inschrijfgeld en de ervaring leert dat de omgeving minstens 100 euro aan persoonlijk gesponsorde euro's inbrengt.

Vooral uit Soesterberg komt het initiatief, in samenwerking met het Toon Hermans Huis 'leven met kanker' uit Amersfoort. Danielle en Marion doen vanavond de presentatie. Wethouder Dijkhuizen is ambassadeur. De totale lokale opbrengst komt voor veertig procent ten goede aan Soeter(bergse) projecten, het Toon Hermans Huis krijgt twintig procent, het KWF veertig procent.

CREATIEVE GEESTEN Die veertig procent lokaal wordt besteed aan projecten voor het realiseren van praktische ideeën om te proberen kanker te voorkomen. Preventie, een nieuwe loot aan de KWF beleidsboom. Kan dat? Ja, dat kan. Een voorbeeld: met de klimaatverandering kunnen de zonnestralen feller en langer doorkomen. Een basisschool kan een plan indienen om een deel van haar buitenactiviteiten met een beschutting tegen langdurige intensieve zonneschijn in te richten. Een stimulans voor de ideeën van Soester(bergse) creatieve geesten. Kom nu al in actie!

Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie