Afbeelding
Foto: Simone Sombroek via Pixabay

Natuurlijke parels: ontdek de leukste wandel- en hardlooproutes in Soest en omgeving

16 mei 2023 om 14:49 Partnercontent

Soest is een prachtige gemeente gelegen in het midden van Nederland. Het biedt talloze mogelijkheden om te wandelen en hardlopen, of je nu op zoek bent naar een ontspannen tocht door het bos of een uitdagende trail run door de heuvels. Dus trek je steunkousen en schoenen aan want hier zijn enkele van de beste wandel- en hardlooproutes in de omgeving van Soest. 

Lange Duinen

Een van de meest populaire wandelroutes in de omgeving van Soest is de Lange Duinen. Dit is een uitgestrekt stuifzandgebied waar je heerlijk kunt wandelen. Het gebied is zo’n 340 hectare groot en bestaat uit zandverstuivingen, heidevelden en bos. Er zijn verschillende wandelroutes in dit gebied, variërend in lengte van 1,5 tot 6,5 kilometer. Je kunt hier ook hardlopen en mountainbiken.

Soesterduinen

Een andere populaire plek om te wandelen en hardlopen is de Soesterduinen. Dit is een groot gebied met zandduinen, bossen en heidevelden. Er zijn verschillende wandel- en hardlooproutes door dit gebied, variërend in lengte van 1 tot 5 kilometer. Het is hier vooral erg mooi bij zonsopgang of zonsondergang.

Paltz en Soesterberg

De Paltz en Soesterberg is een prachtig natuurgebied dat zich uitstrekt over de gemeenten Soest en Zeist. Dit gebied biedt verschillende wandel- en hardlooproutes door bosrijke omgevingen en open heidevelden. Er zijn hier routes variërend van 3 tot 16 kilometer lang.

Landgoed De Paltz

Landgoed De Paltz is een schitterend landgoed dat gelegen is aan de rand van Soest. Dit gebied biedt verschillende wandelroutes langs prachtige vijvers, door bossen en over heidevelden. Er zijn hier ook enkele uitdagende trail runs te vinden. Het landgoed is toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang.

De Lange Duinen naar de Soesterduinen

Een uitdagende wandelroute is de wandeling van de Lange Duinen naar de Soesterduinen. Dit is een wandeling van ongeveer 12 kilometer en gaat door verschillende soorten landschappen. Je begint in de Lange Duinen en wandelt vervolgens door de bossen en over de heidevelden naar de Soesterduinen. Onderweg kom je langs prachtige uitzichtpunten en zie je de mooiste natuurgebieden van Soest.

Birkhoven en de Amersfoortse Berg

Een mooie wandel- en hardlooproute in de buurt van Soest is de route door Birkhoven en de Amersfoortse Berg. Dit gebied is gelegen in Amersfoort en is ongeveer 6 kilometer lang. De route gaat door een afwisselend landschap van bos, heide en open vlaktes. Je loopt over kronkelige paden en langs verschillende vijvers en waterpartijen. Onderweg heb je prachtig uitzicht over de stad Amersfoort. Het gebied is goed bereikbaar per fiets of auto vanuit Soest.

De route begint bij de hoofdingang van DierenPark Amersfoort. Hier kun je de auto parkeren of je fiets stallen. Vanaf hier volg je de bordjes “Birkhoven”. Na ongeveer 1,5 kilometer kom je aan bij de Amersfoortse Berg. Hier kun je ervoor kiezen om de berg te beklimmen voor een prachtig uitzicht over de omgeving. Vervolgens loop je via de bossen terug naar de hoofdingang van DierenPark Amersfoort.

Of je nu een ervaren hardloper bent of gewoon lekker wilt wandelen, de omgeving van Soest biedt genoeg mogelijkheden. De bovenstaande routes zijn slechts een kleine greep uit het grote aanbod. Er zijn nog veel meer mooie plekken te ontdekken in de buurt van Soest. Dus trek je wandelschoenen aan en geniet van de prachtige natuur! Heb je nou last van gevoelige voeten bij lange wandelingen? Dan zijn diabetes sokken misschien iets voor jou! 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie