Afbeelding
Afbeelding van Yip via Pixabay

Hoe verhoog je het energielabel van je woning?

10 mei 2023 om 00:00 Partnercontent

Bij de verkoop van een huis is het vandaag de dag extra belangrijk dat de woning energiezuinig is. Kopers letten daar op bij hun beslissing of ze wel of niet een afspraak maken voor een bezichtiging. Bovendien is een energielabel verplicht als een woning wordt verkocht of (opnieuw) verhuurd. De prijs die voor een huis wordt betaald is hoger als het huis een goed energielabel heeft. Label A kan wel 50.000 euro meer opleveren dan Label C. Als er nog niets is gedaan aan verduurzaming dan heeft het huis maximaal label E. Maar met een aantal basismaatregelen kun je dit al verhogen naar C, en dat is het minimum doel waar de overheid momenteel op aanstuurt.

Isoleren is de eerste stap

De eerste stap die je kunt zetten is kijken naar de isolatie van de woning. De meeste huizen in Nederland hebben spouwmuren. Hier kan isolatiemateriaal in gespoten worden. Meestal is dit glaswol maar er worden ook andere materialen voor gebruikt. Het isoleren van de spouwmuren kun je het beste aan een professional overlaten. Zij hebben hiervoor de juiste gereedschappen en materieel. Het isoleren van de muren van een tussenwoning neemt meestal hooguit een uur of 3 in beslag. Isolatie van het dak kun je overwegen als het dak vernieuwd moet worden. Een dak gaat doorgaans tientallen jaren mee. Maar er komt een moment dat de dakbedekking aan vervanging toe is. Dit is een prima moment om te verduurzamen.

Aangename warmte in huis

Isoleren geeft niet altijd voldoende resultaat. Kun je je huis niet genoeg warm stoken met de cv installatie? Dan kun je infrarood verwarming van Polarheat overwegen. De panelen kun je plaatsen tegen een wand of zelfs tegen het plafond. Het grote voordeel is dat je het paneel alleen aanzet als je behoefte hebt aan warmte. Het warmt snel op en verspreidt een aangename warmte. Deze panelen worden ook vaak gebruikt in winkels en bij bedrijven achter de balie. De medewerkers kunnen op deze manier onder alle omstandigheden comfortabel werken.

Wat kun je zelf doen om je huis energiezuiniger te maken?

Als je op dit moment nog geen grote aanpassingen wilt of kunt laten doen aan je huis dan zijn er natuurlijk wel andere maatregelen die je kunt nemen. Laat geen licht branden in kamers waar je niet bent en draai de radiator daar dicht. Gebruik spaarlampen in plaats van ouderwetse gloeilampen. En zorg dat tocht geen kans krijgt om je huis binnen te dringen. Dit doe je door tochtstrippen te plakken langs ramen en deuren. Ook raamfolie kan uitkomst bieden. Bovendien heb je daardoor minder last van inkijk. Achter radiatoren kun je folie aanbrengen die de warmte goed isoleert. Op deze manier kun je relatief voordelig alvast iets doen aan het energiezuiniger maken van je huis. Hoewel deze maatregelen niet heel veel zoden aan de dijk zetten voor het energielabel tellen ze wel degelijk mee voor de eindbeoordeling. Mocht je toch meer gaan klussen in huis kijk dan ook vooral naar een goede klopboormachine aanbieding. Goed gereedschap is tenslotte het halve werk.

Vergeet niet om subsidie aan te vragen

Als je verduurzaming van je woning overweegt is het zeker belangrijk om te onderzoeken of je in aanmerking komt boor subsidie. Zowel particulieren als ondernemers kunnen voor verschillende tegemoetkomingen in de kosten in aanmerking komen. Bovendien is de BTW op zonnepanelen voor particulieren afgeschaft. Subsidie kun je in de meeste gevallenaanvragen via de gemeente of via de provincie. Ondernemers kunnen meer informatie vinden op de website van het Rijksinstituut voor Ondernemend Nederland (RVO). Zorg ervoor dat je bij je aanvraag aankoopbewijzen of facturen van vakbedrijven kunt overleggen. Alleen dan kan je aanvraag worden beoordeeld en gehonoreerd.

advertentie
advertentie