Afbeelding
Klaar voor de winter

Maak je woning klaar voor de winter met deze tips

19 juni 2020 om 08:35 Partnercontent

Je huis heeft het zwaar te verduren tijdens de wintermaanden. Er is namelijk niets zo schadelijk voor je huis als maandenlange kou, regen en sneeuw. Daarom is het goed om je huis voor te bereiden op de winter. Dankzij een aantal simpele tips zorg jij ervoor dat je woning moeiteloos de winter doorkomt.

1. Controleer je kozijnen
Je kozijnen hebben een belangrijke functie: ze werken isolerend en voorkomen tocht. Door de jaren heen zullen ze slijten, waardoor er mogelijk kleine gaatjes en kiertjes ontstaan. Controleer je kozijnen dus iedere winter. Heb je nog oude houten kozijnen? Laat dan je houten kozijnen vervangen door kunststof exemplaren. Kunststof heeft namelijk een betere isolatiewaarde en gaat ook nog langer mee. Wat kost een kunststof kozijn precies? Dat is afhankelijk van de stijl die je kiest. Simpele moderne exemplaren zijn vaak goedkoper dan kunststof kozijnen met een houtlook.

2. Controleer je dak
Mocht het gaan sneeuwen dit jaar, dan wil je natuurlijk dat jouw dak al dat smeltende water goed opvangt. Daarom is het noodzakelijk om je dak vooraf te laten controleren. Een dakdekker specialist bekijkt of je dakpannen vervangen moeten worden en controleert ook de waterdichtheid van het dak. Tegelijkertijd maakt hij de dakgoot schoon, zodat deze al het water weer moeiteloos afvoert. Deze controle zorgt ervoor dat je dak in optimale conditie blijft, zodat verdere schade zoveel mogelijk beperkt blijft.

3. Isoleer je woning
De winter is een stuk aangenamer wanneer je geen last hebt van tocht of ijskoude muren. Investeer vooraf dus in goede isolatie. Het is mogelijk om het groots aan te pakken, bijvoorbeeld door spouwmuurisolatie of vloerisolatie uit te laten voeren. Heb je een kleiner budget of geen tijd voor een groot project? Plaats dan een paar tochtstrips rondom je deuren en ramen.

4. Stel je verwarmingsketel goed in
Je cv-ketel moet hard werken in de winter; het is dus goed om deze vooraf even te controleren. Hierbij bekijk je of de druk in de ketel goed is en vul je de watertank eventueel bij. Grijp meteen de kans aan om ook je radiatoren goed te onderhouden. Dat doe je door ze te ontluchten, waarbij je overbodige lucht laat ontsnappen. Deze handelingen zorgen ervoor dat je verwarmingsketel optimaal presteert. Zo hoef je minder energie te verbruiken om er toch lekker warm bij te zitten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie