Afbeelding
Energiebesparing

Subsidie voor energiebesparende maatregelen

19 juni 2020 om 08:38 Partnercontent

De gemeente Soest maakt werk van duurzaamheid. Het terugdringen van het gebruik van fossiele brandstoffen binnen de gemeente is dan ook een prioriteit. Het verduurzamen van de woning is één van de manieren om minder energie te verbruiken. Voor een groot aantal energiebesparende maatregelen kunnen woningeigenaren gebruik maken van leningen en subsidies.

Subsidie afkoppelen regenwater
Veel regenwater gaat vanaf het dak direct het riool in. Dat is zonde, want regenwater is (meestal) behoorlijk schoon. Daarom is het mogelijk om de regenpijp af te koppelen van het riool. Op deze manier kunnen de bewoners vuil en schoon water gescheiden houden. Daarnaast wordt het rioolstelsel ontlast. De gemeente Soest geeft subsidie voor het afkoppelen van de regenpijp. Men krijgt een tegemoetkoming van 33 procent van de aanlegkosten met een maximum van €3 per m2. De subsidie moet aangevraagd worden via de website van de gemeente Soest.

Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH)
Goed nieuws voor woningeigenaren die van plan zijn om de woning te isoleren: de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) is terug van weggeweest. Hiermee kunnen woningeigenaren ongeveer 20 procent van de kosten terugkrijgen als zij investeren in minimaal twee isolatiemaatregelen. Denk hierbij aan het isoleren van het dak, de vloer of de spouwmuur. Deze subsidie werd in 2016 ook al ingevoerd, maar de pot was helaas binnen enkele maanden al leeg. De subsidiepot is nu opnieuw aangevuld met 84 miljoen euro. De regeling loopt van 15 augustus 2019 tot en met 31 december 2020, tenzij de subsidiepot - wederom - eerder leeg is.

Energiebespaarlening
Ook als eigenaren niet voldoende spaargeld achter de hand hebben, kunnen zij investeren in energiebesparende maatregelen. Het is namelijk mogelijk om geld te lenen via de Energiebespaarlening. Mensen kunnen minimaal € 2.500,- en maximaal € 65.000 lenen om hun woning te verduurzamen. Maximaal 75 procent van het geleende geld mag worden geïnvesteerd in zonnepanelen. De overige 25 procent van het geld moet geïnvesteerd worden in een andere energiebesparende maatregel. Afhankelijk van het energieverbruik bij aanvang, kan de besparing op de energierekening de maandelijkse kosten van de Energiebespaarlening dekken.

Geld lenen via de bank
Tot slot is het ook mogelijk om geld te lenen bij de bank. Zo is het mogelijk om een hogere hypotheek te krijgen als woningeigenaren van plan zijn om het huis te verduurzamen. Daarnaast kunnen woningeigenaren ook een persoonlijke lening afsluiten. Denk hierbij aan Greenloans. Deze lening is speciaal ontwikkeld voor woningeigenaren die energiebesparende maatregelen willen treffen, zoals woningisolatie, zonnepanelen of een duurzame verwarmingsinstallatie. Greenloans is een onderdeel van ABN AMRO. Ook de Rabobank en ING hebben persoonlijke leningen beschikbaar voor dit doel.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie