Afbeelding
Foto door form PxHere

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een nieuwe wasmachine?

15 maart 2021 om 16:17 Partnercontent

Een wasmachines kunnen je niet missen in je dagelijks bestaan. Misschien heb je het wel eens meegemaakt, je wasmachine is kapot! Op zo’n moment je ben je behoorlijk onthand. Soms is het mogelijk je wasmachine te laten maken, maar in bepaalde gevallen is een nieuwe kopen de enige optie. Het kan ook zijn dat je oude wasmachine gewoon toe is aan vervanging. Bij het kopen van een nieuwe wasmachine komt soms meer kijken dan je dacht. Je wilt een goede keuze maken en je hebt te maken met een aantal factoren zoals je budget, het aantal personen in huis, de energiezuinigheid en het waterverbruik, de eigenschappen van de wasmachine en het energielabel. Wat is nu de beste keuze binnen je budget? In dit artikel zoeken waar je op moet letten.

Het type wasmachine

Wasmachines heb je in verschillende soorten en maten. Je hebt de keuze uit voorladers, bovenladers en was-droogcombinaties. Bij een voorlader stop je de was via de voorkant in de machine. Bij een bovenlader stop je de was aan de bovenkant in de machine. Het voordeel van een voorlader is dat er makkelijk een wasdroger boven op geplaatst kan worden. Een voorlader verbruikt meestal ook minder water dan een bovenlader. Een bovenlader kan handig zijn als je rugproblemen hebt waardoor je niet goed kunt bukken. Bij een voorlader is dat namelijk een noodzaak. Gebruik je een bovenlader dan kun je fijn rechtop blijven staan. Bovenladers zijn over het algemeen wat smaller. Als je beperkte ruimte hebt dan kan een bovenlader een goede keuze zijn. Ben je op zoek naar een nieuwe wasmachine kijk dan eens op Bestenu.nl. Daar vind je de beste wasmachines van dit moment.

Water- en energieverbruik

Natuurlijk wil je niet te veel energie en water verbruiken. Dat is en goed voor het milieu en goed voor je portemonnee. Let dus op het energie en waterverbruik als je een nieuwe wasmachine aanschaft. Hoe meet je het verbruik eigenlijk? Bij wasmachines wordt het energie en waterverbruik gemeten aan de hand van een energielabel. De allerzuinigste wasmachines hebben een A+++. Vaak is zo’n wasmachine in de aanschaf wat duurder, maar op de lange termijn betaalt dit zich terug omdat je minder energie en water verbruikt.

Het toerental van de wasmachine

Als je een nieuwe wasmachine koopt is het ook aan te raden om te letten op het toerental van de machine. Dit geeft aan met hoeveel toeren de wasmachine centrifugeert. Een wasmachine met een hoger toerental zorgt ervoor dat je was droger wordt dan een wasmachine met een laag toerental. Een wasmachine met een toerental tussen de 1400 en 1600 toeren krijgt je was droog genoeg.

De wasprogramma’s

Er zijn wasmachines met een grote keuze uit verschillende wasprogramma’s en wasmachines die een minder grote keuze hebben. Het gaat erom welke wasmachines geschikt zijn voor jouw kleding. Heb je veel kleding van speciaal materiaal zoals zijde of wol dan heb je een wasmachine nodig met speciale wasprogramma’s zoals een wolwasprogramma of een wasprogramma voor zijde. Meestal geldt dat wanneer een wasmachine veel speciale wasprogramma’s heeft deze duurder zal zijn dan een machine met een minder grote keuze aan wasprogramma’s.

De grootte van de trommel

Heb je een groot gezin en moet je wasmachine overuren draaien? Of ben je alleen en krijg je in je eentje nauwelijks een wasmachine vol aan het einde van de week? Als je veel was hebt heb je dus een grote wastrommel nodig. Voor een gemiddeld gezin heb je een trommel nodig waar ongeveer 8 of 9 kg was in kan. Ben je in je eentje of woon je samen, maar heb je geen kinderen dan is een wastrommel voor tussen de 5 tot 6 kg was groot genoeg. Kies dus een wasmachine met een laadvermogen dat past bij de samenstelling van je huishouden.

Geluid

Vliegt er een helikopter over? Nee het is de wasmachine die aan het centrifugeren is! Sommige wasmachines zorgen voor flink wat geluidsoverlast. Niet fijn als je aan het thuiswerken bent of je favoriete serie probeert te volgen. Laten we ook de buren niet vergeten als je huis gehorig is. Bij het kopen van een nieuwe wasmachines is het aan te raden om te letten op het geluidsniveau. Er komen namelijk steeds meer stille wasmachines op de markt!

Gebruikersgemak en extra functionaliteiten

Bij het aanschaffen van een nieuwe wasmachine kun je ook letten op hoe moeilijk of makkelijk de wasmachine te bedienen is. Sommige wasmachines hebben slechts een paar simpele knoppen, andere hebben een compleet display met allerlei functionaliteiten. Er zijn ook wasmachines te koop die speciale programma’s hebben zoals water-en energiebesparende programma’s, een wasprogramma voor sportkleding en anti-allergieprogramma’s. Kijk dus of de wasmachine die je op het oog hebt past bij je persoonlijke voorkeuren en behoeftes. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie