Afbeelding
Photo by CA Creative on Unsplash

Zelf vis fileren? Dat doe je zo!

14 februari 2023 om 07:32 Partnercontent

Als je gek bent op vis, wil je wellicht wel eens een keer iets nieuws proberen. Want natuurlijk is het makkelijker om een losse filet of moot te kopen bij de visboer of visgroothandel, maar een hele vis kopen heeft ook zo z’n voordelen. Zo is een hele vis in verhouding vaak goedkoper en zie je bovendien beter hoe vers deze is. Het enige nadeel is dat je de vis dan wel zelf moet fileren. Maar oefening baart kunst en met onderstaande tips heb jij het fileren van (rond)vis zo onder de knie.

Stap 1: ontvinnen

De vinnen van een vis kunnen soms best scherp zijn. Daarom is het een goed idee om voordat je begint met het fileren eerst met een schaar of keukenmes de vinnen van de vis te verwijderen.

Stap 2: ontschubben

Nadat je de vinnen verwijderd hebt, ga je de vis ontschubben. Hiervoor gebruik je een speciaal schubmes of de botte kant van een koksmes. Dit doe je van de staart richting de kop. En wil je voorkomen dat de schubben in het rond vliegen? Dan kun je dit eventueel ook in een bak met koud water doen.

Stap 3: ingewanden verwijderen

Misschien niet het fijnste klusje, maar het moet wel gebeuren. Snij de buikwand van de vis open en haal voorzichtig de ingewanden eruit. Spoel de binnenzijde van de vis vervolgens schoon met koud water.

Stap 4: fileren

Leg de vis hierna met de rugvin naar je toe. Maak van onder naar boven een snede vlak achter de kop en eerste vin. Vervolgens snij je langs de rugvin richting de staart. Je maakt de filet hierna met een schrapende beweging los en herhaalt dit aan de andere kant. Eventuele losse graatjes verwijder je tot slot met een (vis)pincet.

Ben je op zoek naar bijzondere vissoorten om je nieuwe fileerskills mee uit te proberen? Of wil je het fileren juist liever aan een professional overlaten? Ga eens langs bij een groothandel voor horeca. Hier hebben ze een breed assortiment aan de meest verse vis, die bovendien op iedere gewenste manier kan worden bereid. Ideaal als je een eigen horeca onderneming hebt of wil starten!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie