Afbeelding
Shutterstock

Professioneel worden in het werken met paarden

Partnercontent

Je hebt een passie voor paarden en je wilt carrière maken met paarden. Maar waar begin je? Er zijn veel mogelijkheden en het kan moeilijk zijn om te weten waar je moet beginnen. In dit artikel schetsen we enkele van de meest voorkomende carrières in paardenwerk en geven we je een idee van wat er nodig is om ze na te streven.

Wat voor beroepen zijn er in het werken met paarden?

Je hebt veel verschillende mogelijkheden als je gaat werken met paarden. Je kan lesgeven op een manege, of je kan werken in de paardenfokkerij. Wil je liever paarden trainen? Denk dan aan een baan als paardentrainer voor belangrijke wedstrijden. Wil je meer de zorgkant op gaan? Verzorg dan paarden in een pensionstal, of ga werken als dierenarts. Er zijn heel veel verschillende mogelijkheden, en het is maar net wat het beste bij je past.

Welke kwalificaties zijn nodig om professioneel met paarden te werken?

Om professioneel met paarden te werken, heb je minimaal een passende opleiding paarden nodig. Daarnaast is het ook belangrijk dat je een aantal praktijkervaringen hebt opgedaan. Bijvoorbeeld bij een manege, in de paardentrailer of in de fokkerij.

Je kunt ook doorstromen naar HBO-niveau en een passende studie volgen. Of je specialiseert je later nog in bijvoorbeeld hondentraining of ruiterinstructie. Het is wel van belang dat je blijft leren en zelf op onderzoek uitgaat om zo up-to-date te blijven met de laatste ontwikkelingen binnen deze branche.

Wie is geschikt om met paarden te werken?

Niet iedereen is geschikt om met paarden te werken. Iemand moet wel vertrouwd zijn met paarden en weten wat ze doen. Daarnaast is het ook belangrijk dat je een goed gevoel hebt voor paarden. Je moet hen kunnen vertrouwen en ze durven te corrigeren als dat nodig is. Het is ook belangrijk dat je van aanpakken weet en dat je de juiste opleiding volgt.

Wat zoeken werkgevers in een succesvol paardenmens?

Werken met paarden kan een leuke, dynamische ervaring zijn. Maar het is meer dan alleen maar spelen met paarden. Werkgevers zoeken kandidaten die gemotiveerd zijn en over de juiste kwaliteiten beschikken.

Daarom zoeken werkgevers mensen die:

  • Inzicht hebben in paardengedrag, ervaring hebben met paardrijden en kennis van verschillende takken van de paardensport;
  • Genoeg kracht en uithoudingsvermogen hebben om lange dagen te werken;
  • Over alle noodzakelijke vaardigheden, tools en systemen beschikken om te overleven in een professionele omgeving;
  • Creatief en innovatief zijn bij het oplossen van problemen;
  • Bekwaam zijn in mensenkennis en communicatievaardigheden.

Dus als je je perfecte baan meent te hebben gevonden, vergeet dan niet dat hard werken ook nodig is om je ambitie waar te maken!

Tips voor starters in de paardensector

Als je in de paardensector wilt werken en je nog geen ervaring hebt, is het belangrijk dat je tips volgt om te slagen. Allereerst is het belangrijk om les te nemen van een gekwalificeerde instructeur. Onderzoek waar je lessen kunt volgen en hoeveel ervaring de instructeur heeft met het werken met paarden.

Verder geldt dat je doorzettingsvermogen moet tonen, zodat je je doelen kan bereiken. Paarden zien vaak meer dan mensen, dus laat jezelf niet uit het veld slaan als een paard iets niet begrijpt of ongehoorzaam is.

Het is ook belangrijk om de basisbeginselen te leren, zoals tuigage, voeding en verzorging. Neem ook lessen in veiligheid en wetten omtrent dierenwelzijn - als je internationaal wilt reizen met paarden moet je wetten en voorschriften over grenzen heen kunnen kennen.

advertentie
advertentie