Afbeelding
Foto door Mikhail Nilov via Pexels

Zo dek je jouw onderneming in tegen gemaakte schade door personeel

10 januari 2022 om 12:39 Partnercontent

Je hebt als werkgever bepaalde verantwoordelijkheden voor je personeel en deze hebben betrekking op uiteenlopende gebieden. Zo ben je als werkgever onder meer aansprakelijk te stellen voor schade die door je personeel is veroorzaakt. Daar biedt onder meer de dekking van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) een oplossing voor. Zo zijn er verschillende soorten verzekeringen om je onderneming in te dekken tegen schade die ontstaan is door je personeel.

Materiële schade

Tijdens het werk of op weg naar een klant bestaat altijd een risico dat personeel schade veroorzaakt. Indien de schade niet door opzet is gebeurd of een gevolg is van roekeloos handelen, ben jij als werkgever aansprakelijk te stellen voor de schade. Het kan daarbij gaan om materiële schade of letselschade. De risico’s hiervoor zijn af te dekken met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Bijvoorbeeld als je werknemer bij een klant aan het werk is om een wand te schilderen en de emmer met saus valt op de vloerbedekking van de bewoner.

Aansprakelijkheid bij letselschade

Een klant die schade lijdt, kan deze verhalen op je bedrijf. Dat is ook het geval als je werknemer buiten met een ladder loopt en zich omdraait en daarbij het hoofd van een voorbijganger raakt die daardoor te maken kan krijgen met letselschade. Er zitten wat dat betreft allerlei ongelukjes in een kleine hoekje. De financiële gevolgen zijn niet altijd even groot, maar wat gebeurt er met je bedrijf als de schadeclaim torenhoog is? In dat geval ben je blij dat je in elk geval een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven hebt afgesloten.

Ongelukken onder werknemers

Krijgt een van je personeelsleden zelf een bedrijfsongeluk dan biedt een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering eveneens uitkomst. De betreffende werknemer kan het bedrijf dan namelijk aansprakelijk stellen voor de geleden schade. Bijvoorbeeld als er sprake is van een onveilige werkomgeving of als er op een andere manier niet aan de zorgplicht is voldaan. Bedrijfsongelukken kunnen verstrekkende financiële gevolgen hebben net als het persoonlijk leed waar je werknemer mee te maken kan krijgen. Het financiële deel is in elk geval in te dekken met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Vermogensschade

Heb je een bedrijf in de juridische administratieve branche met personeel? In dat geval is het belangrijk om je in te dekken tegen de gevolgen van gemaakte beroepsfouten. Er kan door een beroepsfout vermogensschade ontstaan bij een klant en jouw bedrijf is daarvoor aansprakelijk te stellen. Beroepsfouten komen in allerlei vormen voor, zoals in het geval er door je werknemer een foutief advies is gegeven of als er een verkeerde berekening is gemaakt. Deze fouten kunnen bij de klant tot vermogensschade leiden en daarbij kan het om gigantische bedragen gaan. Het is dan maar goed dat je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering hebt afgesloten waarmee de vermogensschade gedekt is. Het is dus als bedrijf belangrijk om na te denken over de mogelijke risico’s waar je mee te maken krijgen als je personeel in dienst hebt. De betreffende risico’s zijn dan met een passende verzekering af te dekken, zoals met de genoemde bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering of beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

advertentie
advertentie