Afbeelding
Foto: Pexels

Wat zijn de populairste lampstijlen?

20 juli 2021 om 12:16 Partnercontent

Als je op de markt bent om een nieuwe lamp te kopen, is een van de eerste dingen die je je misschien afvraagt, welke stijl het beste bij je past. Met zoveel beschikbare lampstijlen kan het moeilijk zijn om de juiste te kiezen in een webshop. Elke stijl zal een iets andere uitstraling hebben en kan meerdere functies hebben, maar het is ook belangrijk dat je verlichting past bij de rest van de inrichting van je huis. Bovendien moeten de plafondlampen natuurlijk wel passen bij de wandlampen. Om je te helpen bij het kopen van nieuwe lampen, kun je in dit artikel een paar van de populairste stijlen vinden. 

Boog

Booglampen hebben een slank lichaam en een boogvormige, lange arm met een kap die vanaf het lichaam naar buiten steekt. Deze zijn het meest geschikt voor hoeken waar het licht over een tafel of bank kan buigen, waardoor met name staande lampen van Directlampen ontworpen zijn op basis van deze stijl. Een van de voordelen van deze optie is dat het heel weinig ruimte in beslag neemt en door de boog functionele taakverlichting biedt, terwijl het er ook echt prachtig uitziet. Deze stijl van licht vind je namelijk terug in allerlei traditionele en eigentijdse ontwerpen. Hoewel de decoratieve en unieke vorm als accent dient, is een van de nadelen van de lamp dat deze gemakkelijker kan worden omgestoten dan een standaard lamp. 

Buffet

Een buffetlamp is meestal slank, lang en relatief hoog. Ze worden vaak de hogere versie van de tafellamp genoemd en zijn ontworpen om op een buffettafel te worden geplaatst om het licht naar beneden op de tafel te richten om het eten te verlichten, maar ze zijn ook geweldig om je hele huis te verlichten. Een van de voordelen van buffetlampen is de slanke vorm, waardoor ze weinig ruimte in beslag nemen. Je kunt deze lamp ook gebruiken in je thuiskantoor, waar hij niet te veel ruimte inneemt op je toch al overvolle bureau. Een van de nadelen is dat het slechts een klein plekje in de kamer verlicht, waardoor het mogelijk niet genoeg licht projecteert om andere delen van het huis te verlichten.

Zwenkarm

Zwenkarmlampen zijn er in verschillende maten en vormen, en kunnen voor op het bureau, de vloer of de tafel zijn. Het enige verschil is dat zwenkarmlampen kunnen worden uitgerust met een verstelbare, functionele arm. Deze arm kan worden geconfigureerd en verplaatst om aan je specifieke behoeften te voldoen. Als je meer close-up verlichting nodig heeft om een project te voltooien, kun je de arm zo manoeuvreren dat deze precies de juiste plek verlicht. Het belangrijkste voordeel van deze stijl is dat deze zeer veelzijdig kan zijn, wat natuurlijk komt door de arm die versteld kan worden. Omdat dit licht geconcentreerd is, zullen de meeste slechts een klein gebied verlichten, dus niet een hele kamer. Dit is toch wel een nadeel van de zwenkarmlamp.

Piano

Een pianolamp wordt meestal gebruikt om bladmuziek en de orgeltoetsen van een piano of elektrisch toetsenbord te verlichten, maar is zo ontworpen dat de schittering van de lamp de muzikant niet verblindt. Dit type lamp is verkrijgbaar in verschillende maten, vormen en ontwerpen om aan de specifieke behoeften van de pianist te voldoen. Ze zijn echter over het algemeen allemaal slank gebouwd met een horizontale lamp en een kap die al het licht naar beneden wijst. Hoewel ze oorspronkelijk zijn gemaakt voor muzikanten, kan deze stijl lamp ook heel handig zijn als bureau- of leeslamp. Omdat het licht van deze lamp minimaal is en naar beneden gericht op een object, werken ze goed op een bureau of om je te helpen bij het uitvoeren van een specifieke taak.

advertentie
advertentie