Afbeelding
Opzetzwembad met filterpomp

Waarom een zwembadpomp beter is voor je zwembad

6 mei 2021 om 15:32 Partnercontent

Of je nu een opblaasbaar zwembad of een opzetzwembad hebt: een zwembadpomp is altijd nodig. De laatste jaren is er een nieuwe generatie opzetzwembaden met filterpompen op de markt gekomen. Dit zijn pompen met variabel toerental, zuinige pompen die het milieu respecteren. Wat heeft het voor zin om de snelheid van de zwembadpompen te variëren? Wat is een zwembadpomp met variabele snelheid? Wat is het verschil tussen een pomp met variabele snelheid en een traditionele pomp? Wat zijn de voordelen van de pomp met variabele snelheid? In dit stukje gaan wij hier in detail op in.

De voordelen van een zwembad in je tuin

 • Een fijne tijd doorbrengen met je familie

Door een zwembad te bouwen, creëer je een ruimte voor recreatie en ontspanning voor je kinderen en het hele gezin. Deze blijvende herinneringen ontstaan als je je kinderen leert zwemmen, met ze speelt in het zwembad of maaltijd nuttigt aan het water.

 • Thuis een wellnessruimte hebben

Een goed ontworpen zwembad is niet zomaar een waterpoel. Het kan je tuin omtoveren tot een elegant buitenresort. Met watervallen, stromingen, een spa en vele faciliteiten kan een zwembad als middelpunt dienen om thuis een ruimte van welzijn en ontspanning te creëren.

 • Een voorwendsel om feestjes met vrienden te organiseren

Wanneer hete middagen en koele zomeravonden pronken, is een zwembad een geweldige manier om plezier te hebben. Nodig je vrienden en buren uit voor een barbecue aan het water of om te zwemmen.

 • Blijf gezond en val af

fIn plaats van hardlopen in de sportschool, kunt je sporten in je eigen zwembad. Talrijke studies en onderzoeken hebben aangetoond dat zwemmen een complete training van het lichaam is met een laag risico op blessures. Zwemmen helpt je ook om sneller af te vallen.

 • Ontspan en kom tot rust

Wanneer je na een lange werkdag thuiskomt of even de drukte van alledag moet ontvluchten, is er niets beters dan een snelle duik in het zwembad om tot rust te komen. Tijd doorbrengen in het water helpt je lichaam te ontspannen en stress los te laten. Het is ook een manier om beter te slapen.

Wat is een zwembadpomp met variabele snelheid?

Het belangrijkste kenmerk van de pomp met variabele snelheid is dat deze is gemonteerd op een motor met meerdere snelheden die zorgt voor een lage snelheid en een laag debiet, ideaal voor filtratieprestaties. Door langzaam door het filter te gaan, worden fijne deeltjes namelijk beter opgevangen. Omgekeerd zal het terugspoelen van het filter efficiënter zijn door het pompdebiet te verhogen. Een permanente magneet aangedreven door een frequentieomvormer zorgt voor een optimale rotatiesnelheid van de pomp, met een goede energie-efficiëntie. De zwembadpomp met variabel toerental kan stationair draaien als het zwembad niet wordt gebruikt en als het filter schoon is.

Daarnaast is het logisch dat hoe sneller een zwembadpomp draait, hoe groter het stroomverbruik zal zijn. In tegenstelling tot traditionele pompen die altijd met dezelfde snelheid werken, zijn pompen met variabele snelheid ontworpen om te werken met de snelheid die het meest geschikt is voor het gebruik dat van het zwembad wordt gemaakt. Het principe is daarom om de snelheid aan te passen aan de filtratie- en stroomvereisten. Je kunt de pomp dus (indien nodig) stationair laten draaien om energie te besparen.

De snelheid van de pomp met variabele snelheid aanpassen

Je verlaagt het toerental van de pomp als je water wilt filteren dat al schoon genoeg is. Bovendien is de kans groter dat vuil uit het water dat langzaam door het filter stroomt, wordt opgesloten. De lage snelheid helpt ook om de best mogelijke chemische samenstelling van het zwembad te behouden. Je verhoogt de snelheid om de efficiëntie van de hydraulische robot (aangesloten op de afzuiging) of je warmtepomp te verbeteren. Je verhoogt ook de snelheid als het warm weer is en veel zwemmers van het zwembad gebruik maken. En het terugspoelen zal ook efficiënter zijn dankzij het hogere debiet dat een betere eliminatie van onzuiverheden bevordert.

De voordelen van een zwembadpomp met variabele snelheid

Hieronder zetten we nog enkele voordelen van een zwembadpomp met variabele snelheid uiteen:

 • Energiebesparing en respect voor het milieu
 • Verminderd stroomverbruik: wanneer de stroom wordt gedeeld door twee, wordt het elektriciteitsverbruik gedeeld door acht
 • Ook indirect is er voordeel: hoe beter de filtratie, hoe meer water en chemicaliën worden bespaard.
 • Door langzamer te draaien maakt de pomp minder geluid dan een conventionele pomp
 • De filtratie is efficiënter omdat het water zachtjes door het filter stroomt
 • De pomp is robuust. Omdat de pomp niet altijd op volle toeren draait, wordt slijtage van pomponderdelen verminderd, evenals verwarming van de motor, wat resulteert in een langere levensduur.
 • Betere efficiëntie van zwembaduitrusting
 • Met een lager stroomverbruik profiteert het zwembad van een permanente watercirculatie, ideaal voor verwarming en / of automatische behandeling.

Als je investeert in een pomp of een bestaande pomp vervangt, aarzel dan niet om naar pompen met variabele snelheid te kijken. De investering is groter dan bij een conventionele pomp, maar betaald zich vanzelf terug dankzij een lagere energierekening. Bij Heuts kan je bijvoorbeeld terecht voor de beste zwembadpompen. Naast hun online shop hebben ze ook fysieke winkels in Limburg.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie