Zoektocht naar klimaatburgemeester van Soest

Natuur en milieu

SOEST In oktober vorig jaar werden Basjan Mol en Jessica van Doorn benoemd tot klimaatburgemeester van Soest. Komend najaar worden zij opgevolgd, maar door wie? Die vraag houdt het Ministerie van Economische Zaken nu al bezig.

In de aanloop naar de Nationale Klimaatweek (31 oktober-6 november) doet het ministerie een oproep aan Soesters en Soesterbergers om mensen aan te dragen, die zich inzetten voor een beter klimaat, om de CO2 uitstoot terug te dringen en pogingen doet zodat de klimaatdoelen voor 2030 kunnen worden gehaald.

Vorig jaar zetten 142 Klimaatburgemeesters zich op hun eigen manier in om een positieve bijdrage te leveren aan het klimaat en inspireerden zij Nederland om bewuster om te gaan met het klimaat, stellen de organisatoren van de Nationale Klimaatweek. ,,Voor deze editie zijn we op zoek naar nog meer klimaatburgemeesters die hun buurtgenoten inspireren.”

Het kan een grote maatregel zijn of iets kleins. Goedkoop of duur

GROOT OF KLEIN Het ministerie zoekt voor zo veel mogelijk gemeenten in Nederland een klimaatburgemeester. Iemand die zich inzet om zijn of haar CO2-uitstoot te verminderen. ,,Dat kan een grote maatregel zijn of iets kleins. Goedkoop of duur. Iemand die bijvoorbeeld veel energie bespaart, duurzamer reist of klimaatbewuster consumeert.” Mensen die een klimaatburgemeester zouden kunnen zijn, kunnen worden opgegeven via www.nkw2022.nl.  

BELANGRIJKE ROL Een klimaatburgemeester deelt zijn of haar verhaal met de lokale media en in zijn eigen netwerk en organiseert een actie  tijdens de Nationale Klimaatweek om anderen in beweging te krijgen. Ook kan de klimaatburgemeester in gesprek gaan met de echte burgemeester over wat er nog moet gebeuren om in de gemeente de klimaatdoelen te halen. Tijdens de Nationale Klimaatweek spelen de klimaatburgemeesters een belangrijke rol om de rest van Nederland te inspireren zich ook in te zetten. Maar het ministerie vraagt ook organisaties hun beste klimaat beentje voor te zetten. Aanmelden van initiatieven als klimaatsupporter kan via www.nkw2022.nl.

advertentie
advertentie