Jessica Doorn en Alienke Ramaker zijn voorbeelden van Soesters die actief bezig zijn met het klimaat.
Jessica Doorn en Alienke Ramaker zijn voorbeelden van Soesters die actief bezig zijn met het klimaat. Hans Veltmeijer

Speurtocht naar kandidaten klimaatburgemeester van Soest

27 juli 2021 om 08:54 Natuur en milieu

SOEST In Soest wordt, net als in andere gemeenten, gezocht naar een klimaatburgemeester. Hiervoor komt elke inwoner in aanmerking, die zich inzet voor een beter klimaat. Het maakt niet uit op welke wijze en van welke omvang.

Voor de klimaatburgemeester is een inspirerende rol weggelegd in de eerste Nationale Klimaatweek (NKW) die van 28 oktober tot en met 5 november voor de eerste keer in ons land wordt gehouden. Gezocht worden mensen die hun levensstijl al hebben aangepast voor een beter klimaat. Dat kan zijn door het laten isoleren van de woning, initiatieven om minder voedsel te verspillen of bijvoorbeeld door een klimaatactie te starten in de straat of de buurt.

Mensen die op dit gebied actief zijn, worden uitgenodigd om zich aan te melden voor de functie van klimaatburgemeester. Wie iemand kent die actief is voor een beter klimaat, kan die persoon ook aanmelden. Aanmelden kan via www.iedereendoetwat.nl/NKW

VOORTGANG Op de eerste dag van de NKW wordt de Tweede Kamer geïnformeerd over de voortgang van de uitvoering van het klimaatakkoord. Tijdens de NKW vraagt het ministerie op allerlei manieren aandacht voor alles wat er in het land al gebeurt aan klimaatverbeteringen. Aangesloten klimaatpartners, bedrijven en organisaties en gemeenten zullen in de klimaatweek van zich laten horen. Het doel? Zoveel mogelijk Nederlanders inspireren zich in te zetten voor een beter klimaat. Het Ministerie roept Nederlanders op mee te doen aan de week en zoekt voor alle gemeenten in Nederland een klimaatburgemeester.

Volgens de organisatie van de NKW spelen de klimaatburgemeesters straks een belangrijke rol om anderen ook te inspireren om bij te dragen aan een beter klimaat. Bedrijven en (branche)organisaties, maar ook bijvoorbeeld scholen en gemeenten worden opgeroepen mee te doen, ook aan de NKW komend najaar.

,,Hoe eerder we met z’n allen minder CO2 uitstoten, hoe beter het is voor ons allemaal. Niets doen is geen optie. Daarom zetten we met z’n allen klimaatbewuste stappen.”

Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie