Afbeelding
Archief BDUmedia

Hoeveel leveren zonnepanelen in Soest op?

19 juni 2020 om 16:51 Natuur en milieu

SOEST Voor het eerst leveren zonnepanelen bij bedrijven meer op dan die bij particulieren. Het vermogen dat deze panelen in optimale omstandigheden kunnen opwekken steeg landelijk gezien in een jaar tijd met 59 procent. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Dat komt volgens het statistiekbureau vooral door de aanleg van zonneparken: grote velden vol zonnepanelen gerund door bedrijven. Maar ook op woningdaken nam het zogenaamde ‘opgesteld vermogen’, de energie die zonnepanelen in optimale omstandigheden op kunnen wekken, toe met 39 procent. Alle zonnepanelen in Nederland bij elkaar leveren 6.874 megawatt op. Eén megawatt vermogen kan volgens energiebedrijf Essent ongeveer duizend huishoudens tegelijkertijd van elektriciteit voorzien.

SITUATIE IN GEMEENTE SOEST In optimale omstandigheden hadden in 2019 alle zonnepanelen in de gemeente Soest samen een vermogen van 14,1 megawatt, tegenover 9 in 2018 en 5,8 in 2017. Waar landelijk gezien het vermogen van bedrijven voor het eerst groter is dan bij woningen, is dat in de gemeente Soest nog niet het geval. In Soest is in 2019 het vermogen van zonnepanelen bij bedrijven 5,5 megawatt tegenover het vermogen van zonnepanelen bij woningen van 8,6 megawatt. Een jaar eerder was dat 2,8 megawatt bij bedrijven tegenover 6,2 megawatt bij woningen.


Op deze kaart zie je per gemeente het totaal opgesteld vermogen in megawatt, eind 2019. Met dit cijfer wordt het vermogen van een zonnepaneel onder optimale omstandigheden uitgedrukt. Je kunt in het drop downmenu ook kiezen voor het vermogen van zonnepanelen bij particulieren (op woningdaken) of bedrijven (vaak in zonneparken, maar ook op bijvoorbeeld kantoordaken). Klik op een gemeente om cijfers te zien over het vermogen in eerdere jaren. 

Let op: deze cijfers gaan over vermogen: dit is de hoeveelheid energie die onder optimale omstandigheden opgewekt kan worden door in dit geval zonne-installaties. Het gaat dus niet om de hoeveelheid opgewekte energie. Dat is namelijk van veel meer factoren afhankelijk zoals het type paneel, aantal zonne-uren en de plaatsing. Het opgewekt vermogen per gemeente is niet bij het CBS beschikbaar.

advertentie
advertentie