Kunstwerk van Linda Verkaaik, een van de leden en deelnemers.
Kunstwerk van Linda Verkaaik, een van de leden en deelnemers. Eigen foto

Interactie bij beeldhouwerskring bij HazArt Soest

1 september 2021 om 10:00 Kunst

SOEST De Nederlandse Kring van Beeldhouwers (NKvB) heeft onderdak gevonden bij HazArt Kunststichting aan de Pimpelmees. En dat kunnen kunstliefhebbers te weten komen tijdens een twee maanden durende expositie waarin interactie troef is.

Met ongeveer 120 leden is de ruim honderdjarige kring uitgegroeid tot een landelijke kunstenaarsvereniging met nu dus een centrale locatie in Nederland. Binnen de kring wordt een grote diversiteit een technieken toegepast.

,,Niet alleen de locatie is nieuw, ook de interactie met publiek zal een grotere rol gaan spelen de komende tijd”, zegt Linda verkaaik van de kring. ,,De programmering zal uitdagend zijn waarbij het publiek de kans krijgt actief te participeren in de activiteiten.”

SAMENWERKING Elke twee maanden zal een nieuwe expositie worden ingericht waarbij samenhangende projecten, door de deelnemende kunstenaars, al dan niet in samenwerking met het publiek, worden uitgevoerd. Hierbij kan ook gedacht worden aan lezingen en workshops, vormgeven aan de dans, de verhalen verteller geportretteerd, kunstenaars gesprekken.

Verkaaik: ,,De kunstenaars zijn veelal zelf aanwezig, hun werk makend, samenwerkend, confronterend, elkaar bevragend, in gesprek gaand met elkaar, al dan niet in aanwezigheid van het publiek, of zelfs in samenwerking met het publiek. Al de teksten, foto’s, films en schetsen die daaruit voortkomen zullen die gehele maand in de ruimte te zien zijn. Dat is een boeiend, groeiend werkproces.”

HERDENKEN ‘Ter Ere Van” heet de expositie. In een breder verband: herdenken, herinneren, jubileum, in memoriam, is er wat te vieren; penning, beker, grafsteen, prijs, medaille, beeld. De kunstenaars hebben daar hun eigen invullingen en ideeën over:

De ode aan het individu; aan de ouderfiguur/de wortel van je bestaan; de toekomstige mens; bepaalde personen uit de geschiedenis.

De natuur; de longen van de wereld; een provincie; een symbool wat al eeuwen ergens voor staat en een wereld behelst; de cyclische beweging van leven.…

Een eerbetoon aan de kindertijd, met de mooie titel: een vliegmisschien.

DEELNEMERS De deelnemende  kunstenaars zijn: Petra Boshart, Linda Verkaaik, Barbara Houwers, Irma van Koningsbruggen, Loes Schellekens, Sytske de Jong, Fred Broekkamp, Martie van der Loo, Carla Rump, Godelieve Smulders, Mieke de Waal en Merel Holleboom.

OPENING De opening van de tentoonstelling is op 4 september (17.00 uur) met kunsthistoricus Jeroen Damen en Jacques de Waart, stadsdichter van Amersfoort. Kunstenaar Loes Schellekens is op 10 september aanwezig om in de galerie over haar werk te vertellen. Een dag later (15.00 uur) geeft Linda Verkaaik een lezing en powerpoint presentatie. Daarna zijn er nog veel meer (interactieve) activiteiten.

Het volledige programma van de Nederlandse Kring van beeldhouwers is te vinden op https://nkvb.nl

Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie