Kegel fluor van Wim Schermer. De voorbereidingen voor PaltzBiënale 2021 zijn begonnen.
Kegel fluor van Wim Schermer. De voorbereidingen voor PaltzBiënale 2021 zijn begonnen. Eigen foto

Kunstenaars geven startsein voor derde PaltzBiënale in Soest

6 april 2021 om 14:00 Kunst

SOEST Met een inline bijeenkomst hebben acht kunstenaars zaterdag een start gemaakt voor de komende PaltzBiënnale. Deze uitgestelde (derde) editie heeft als thema ‘In Between Trees’ en is voor publiek toegankelijk van 4 juni tot 4 juli.

De kunstenaars komend uit heel Nederland, bespraken hun creatieve plannen waarmee zij een mooi evenement hopen neer te zetten. De PaltzBiënnale wordt met dezelfde groep kunstenaars georganiseerd als die vorig jaar Zouden deelnemen. De Biënnale is een sterk groeiend kunstevenement en wordt zoals altijd op een deel van de Paltz gehouden dat normaal gesproken gesloten is voor publiek.

STEUN Deelnemend kunstenaar Karin van Pinxteren: ,,De PaltzBiennale heeft snel naam gemaakt. Ik was dan ook enorm vereerd dat ik voor deze editie ben gevraagd.” Nationale cultuurfondsen zoals het Mondriaan Fonds en Prins Bernhard Cultuurfonds zagen de groeiende kwaliteit en zegden opnieuw steun toe. Initiatiefnemer Meria Bakker: ,,Die steun, ook van de gemeente Soest, is nu meer dan ooit welkom en geeft ons de mogelijkheid om opnieuw de acht kunstenaars uit te nodigen en hun te vragen een werk voor de locatie te maken.”

De PaltzBiennale heeft snel naam gemaakt. Ik was dan ook enorm vereerd dat ik voor deze editie ben gevraagd

APOCALYPTISCHE RUÏNE De kunstenaars gingen zaterdag met elkaar online in gesprek onder leiding van onder anderen NRC kunstcriticus Lucette ter Borg en reflecteerden hoe de natuur hen inspireert en uitdaagt om met een ‘reactie’ te komen. Kevin Bauer zal een ‘entree naar de ondergrond(se)’ bouwen die als een apocalyptische ruïne de bezoeker los maakt van de tijd. Wandelt de bezoeker hier door het verleden of door de toekomst? Of wellicht de toekomst van het heden? Dat zal de bezoeker zich afvragen. Kunstenaar Yvonne Dröge Wendel speelt in op de relatie tussen de natuur en de maatschappij. Haar werk verwoest het bos door een overdaad aan aardbeienjam?’ Haar werk ‘Jam Extra’ komt tot stand met behulp van postvervoerders die de veilig verpakte jam vanuit de hele wereld naar het bos van de Paltz zullen brengen. Ronald van der Meijs was op de Paltz meteen geraakt door een dode eik wiens schors als een versleten jas in flarden om de stam hing. Hij ontmantelde de eik van zijn schors en zal de eik een stuk verderop opnieuw opbouwen als een sacraal middelpunt van een draadconstructie refererend aan ondergrondse verbindende schimmeldraden. De eik blijft hol en de bezoeker kan er, met enige moeite, in gaan staan en ervaren hoe dat is: een eik zijn.

WEBSITE Het proces van idee tot de uiteindelijke kunstinstallaties kan de komende maanden deels gevolgd worden op de website van de PaltzBiënnale: paltzbiennale.nl en de socials. Deze periode voor de opening van de PaltzBiënnale wordt door de kunstenaars gebruikt om te experimenteren met bijvoorbeeld proefopstellingen. Deze ‘kijkjes in de keuken’ worden gedeeld om de bezoeker te betrekken bij de kunst.

De PaltzBiënnale gaat open op zaterdag 4 juni en zal tot 4 juli iedere vrijdag, zaterdag en zondag te bezoeken zijn. Afhankelijk van de Covid19 maatregelen wordt iedereen van te voren gevraagd te reserveren via de website paltzbiennale.nl.

Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie