Het groot onderhoud aan de kerktoren duurt tot en met oktober van dit jaar.
Het groot onderhoud aan de kerktoren duurt tot en met oktober van dit jaar. Johan van Beek

Toren Petrus en Pauluskerk in Soest in de steigers

27 januari 2022 om 11:00 Historie

SOEST In februari gaan steigerbouwers aan de slag bij de Petrus en Pauluskerk. De toren van de rooms-katholieke kerk is weer toe aan groot onderhoud, een klus die om de tien jaar wordt geklaard. De laatste keer dat dit gebeurde was in 2012. De werkzaamheden zijn nodig om het Rijksmonument voor de toekomst te behouden.

Het onderhoud betreft onder meer het herstel van het voeg- en metselwerk, het herstel van natuursteen en de houten bovenbouwkoper-, lood- en pleisterwerk. Het werk wordt in opdracht van de gemeente uitgevoerd door Bouw- en Restauratiebedrijf Van de Burgt & Strooij uit Amersfoort. De steigerbouw zal een week of vier in beslag nemen. Het onderhoud wordt, zo is gepland, in oktober van dit jaar afgerond. Er wordt op doordeweekse dagen gewerkt tussen zeven uur ‘s ochtends en vijf uur ‘s middags.

Om bouwketen, materialen en steigers te kunnen plaatsen zal het parkeerterrein bij de toren deels worden afgezet met bouwhekken. De kerk blijft in die periode gewoon open voor kerkdiensten.

De oorsprong van de toren van architect Theo Molkenboer dateert uit 1851-1852. In 1968 is de kerk achter de toren gesloopt, maar met behoud van de neoclassicistische toren en voorgevel, waarachter een kleinere moderne kerk is gebouwd. 

De Petrus en Pauluskerk, lang voordat de kerk achter de toren in 1968 werd afgebroken.
advertentie
advertentie