De kerkklokken worden woensdagavond om acht uur geluid.
De kerkklokken worden woensdagavond om acht uur geluid. Jaap van den Broek

Kerkklokken luiden voor samenleving in Soest en Soesterberg

Corona

Klokken luiden voor samenleving in Soest en Soesterberg

[SOEST] In Soest en Soesterberg klinken woensdagavond om acht uur  de kerkklokken. Het coronavirus en de maatregelen zorgen voor een enorme druk op de samenleving. Hoewel het nog steeds belangrijk is om voorzichtig te zijn, brengen de versoepelingen in de regels voor veel mensen wat lucht. Daar past een geluid van vreugde bij, vindt het college van burgemeester en wethouders.

De druk op de samenleving uitte zich in Soest en Soesterberg niet in zichtbare protestacties.,,Maar dat betekent niet dat onze inwoners en ondernemers het niet zwaar hadden”, meent burgemeester Rob Metz. ,,Met het luiden van de klokken willen we als gemeentebestuur onze waardering laten klinken voor al die mensen die de afgelopen tijd een groot aanpassings- en doorzettingsvermogen hebben getoond. Daarnaast is het ook een geluid van vreugde nu er weer meer kan. Én een geluid van hoop dat we met zijn allen ervoor kunnen zorgen dat op korte termijn op een veilige manier meer versoepelingen mogelijk zijn.” 

SYMBOLISCH Het luiden van de kerkklokken is een symbolisch gebaar. Daarnaast bekijkt het college sinds de uitbraak van corona hoe het de financiële ondersteuning het beste kan inzetten: financiële steun voor zelfstandig ondernemers die in de problemen komen door corona en subsidie voor horeca, sport en cultuur voor de extra inzet die nodig was om corona-toegangsbewijzen te controleren. Van deze rijksgelden werd in 2020 overigens iets meer dan 400.000 euro overgehouden. Dat bedrag is ‘geparkeerd’ in de algemene reserve en wordt volgens het gemeentebestuur, indien nodig, wel besteed aan het doel: financiële ondersteuning aan ondernemingen, ZZP’ers en organisaties die door de corona-maatregelen omzet misten.

,,We horen als college veel persoonlijke verhalen over de impact van corona op inwoners en ondernemers. En dat is soms best heftig”, erkent burgemeester Metz. ,,We zien dat niet iedereen op dezelfde manier omgaat met het virus en de maatregelen. Maar deze situatie raakt iedereen. Ik hoop dat we met begrip voor elkaars verhalen weer langzaam wat hoopvoller richting de toekomst kunnen gaan kijken”.

advertentie