De Heilige Familiekerk werd in 1939 voltooid en geconsacreerd door de aartsbisschop van Utrecht, mgr. dr. J. de Jong.
De Heilige Familiekerk werd in 1939 voltooid en geconsacreerd door de aartsbisschop van Utrecht, mgr. dr. J. de Jong. Archief Eempers

Laatste viering in de Heilige Familiekerk Soest

29 september 2021 om 16:30 Religie

SOEST Na zondag 3 oktober is het dan toch echt gedaan met de religieuze functie van de Heilige Familiekerk. Om 14.00 uur begint er de (uitgestelde) laatste viering voor de rooms-katholieke gemeenschap in Soest.

Vanaf 13.00 uur kunnen mensen er al naar binnen om een laatste ronde door het gebedshuis te maken en elkaar te ontmoeten met een kop koffie (tot 13.30 uur). Daarna gaat het pastoraal team voor in de afscheidsviering. De slotviering is (ook naderhand) tevens te volgen via een livestream www.afscheidfamiliekerk.nl.

KOETS Vanuit deze viering worden het Allerheiligste, het Evangelieboek en de H. Oliën door de voorgangers plechtig de kerk uitgedragen en in een koets vervoerd naar de HH. Petrus en Pauluskerk, waar de viering beëindigd zal worden. De eerder geplande tocht van gelovigen achter de koets is geschrapt met het oog op het verkeer.

SAMENZIJN Vanaf ca. 15.30 uur is er in het parochiecentrum aan de Steenhoffstraat wel een informeel samenzijn met een hapje en een drankje. Het parochiecentrum staat naast de Petrus en Pauluskerk die vanaf volgende week de enige vierplek is in Soest van de Martha en Mariapatochie. Volgens de parochie hebben al velen die eerder in Soest-Zuid kerkten, de weg naar deze kerk gevonden.

VERKOOP De Heilige Familiekerk wordt vanwege teruglopend kerkbezoek en financiële middelen verkocht. De procedure daarvoor loopt al een poosje. De toekomstige eigenaar dient zich bij de herbestemming te houden aan voorwaarden die het Bisdom Utrecht heeft bepaald. Het Bisdom bepaalt ook aan wie de kerk zal worden verkocht.

HISTORIE Omdat de bevolking van Soest in de jaren twintig van de vorige eeuw toenam, was er behoefte en noodzaak aan een rooms-katholieke kerk in Soest-Zuid. De Petrus en Pauluskerk werd te klein om alle parochianen in één dienst een plaats te geven. Nadat eerst in Soestdijk de Mariakerk werd gebouwd (1925) ging in 1938 de eerste spa de grond in voor de bouw van de H. Familiekerk aan de St. Willibrordusstraat. Het terrein was voor 6.000 gulden aangekocht. Ruim anderhalf jaar was de bouw voltooid. Op 11 oktober 1939 werd de kerk geconsacreerd door de aartsbisschop van Utrecht, mgr. dr. J. de Jong,men daarmee ook officieel in gebruik genomen.

Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie