De Heilge Familiekerk aan de Sint Willibrordusstraat staat sinds deze week te koop.
De Heilge Familiekerk aan de Sint Willibrordusstraat staat sinds deze week te koop. Jaap van den Broek

Katholieke kerk nu echt te koop: ‘Natuurlijk ligt dit gevoelig’

12 augustus 2021 om 14:26 Overig

SOEST Soest heeft binnenkort nog één katholieke kerk, want de Heilige Familiekerk staat vanaf 9 augustus te koop, op Funda. Sinds 1939 worden er katholieke vieringen gehouden, de slotviering is op 3 oktober. De verkoop ligt gevoelig bij trouwe kerkbezoekers. 

De verkoop had een lange aanloop, met hoorzittingen, een werkplan en veel uitleg aan de kerkgangers van de Heilige Familiekerk in Soest-Zuid. ,,Natuurlijk ligt dit gevoelig”, zegt secretaris Ellen Schoorl-van de Wateringen van de overkoepelende HH. Martha en Mariaparochie (negen kerken). ,,Als je gedoopt en getrouwd bent en afscheid hebt genomen van mensen in deze kerk, dan is dit heel moeilijk. Het is een prachtige kerk en dat voelen wij als bestuur ook. Maar wij moeten ook besluiten nemen.”

MEER EENHEID En dit besluit lag voor de hand, legt zij uit. De Petrus en Pauluskerk heeft het parochiecentrum en moet sowieso blijven, werd al eerder besloten. De andere overgebleven (tot 2008 waren er nog vier) rooms-katholieke kerk in de kern Soest (Soesterberg heeft ook nog een katholieke kerk) heeft bovendien hoge onderhoudskosten. Beide kerken werkten al samen. Zo zijn de diensten wekelijks om en om en is er één groep vrijwilligers voor de twee kerken. ,,We hebben nu al één gemeenschap verdeeld over twee kerken”, aldus Schoorl-van de Wateringen. Door vanaf nu het katholieke leven te concentreren op een enkele plek wil het bestuur ‘meer eenheid brengen in het geheel’.

Dat er trouwe bezoekers van de Heilige Familiekerk nu zullen afvallen, wordt ingecalculeerd. ,,We gaan mensen verliezen, maar we proberen de overgang zoveel mogelijk te faciliteren, om mensen zich thuis te laten voelen in de Petrus en Pauluskerk. Daar hebben we ook een overgangsteam voor.”

WANDSCHILDERING Voor de HH. Martha en Mariaparochie is het behoud van het gebouw, een gemeentelijk monument, het belangrijkst. Naast de standaardvoorwaarden vanuit het bisdom Utrecht (geen casino, bordeel, coffeeshop of wapenhandel), heeft de parochie dan ook aanvullende eisen gesteld. Maatschappelijk gebruik van het gebouw en geen bebouwing in de tuin, vallen daaronder. 

Ook de hoofdvorm en indeling moeten behouden blijven, zoals de zuilen en de wandschildering van Stokhoff-de Jong op de achterzijde van het koor. De biedingen komen bij de notaris binnen, het parochiebestuur beslist of een koper wordt geaccepteerd en het bisdom moet dan nog definitief groen licht geven. 

NIEUWE KERKFUNCTIE Er zijn zeker al belangstellenden, meldt de verkopende makelaar, Geert-Jan van Keulen van Molenbeek Makelaars in Utrecht. ,,Van allerlei aard.” Die partijen gaan nu onderzoeken wat mogelijk is op het perceel van 7000 vierkante meter waarvan 2000 kerkgebouw. Van Keulen acht een combinatie van zorg en wonen goed mogelijk. Maar ook een revalidatiecentrum, onderwijsinstelling of een nieuwe kerkfunctie sluit hij niet uit. Op 15 oktober sluit de openbare inschrijving.

Door Hans Veltmeijer

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie