Spoor van monumenten in Soest en Soesterberg

12 sep 2021, 10:00 Historie
Martin Huizenga
Station Soestdijk is uniek in 180 jaar spoorhistorie.
Station Soestdijk is uniek in 180 jaar spoorhistorie.

SOEST Open Monumentendag, een weekend langs tien locaties van de 91 Soester en Soesterbergse monumenten die toegankelijk zijn. Als ergens aan een gevel een blauwwit schildje is genageld, dan staat dat voor een rijksmonument. Een groen-witte duidt op een gemeentelijke. De opening was zaterdag in de Oude Kerk, daarna kon de trektocht langs het erfgoed beginnen.

Wat is een monument? Een overblijfsel van erfgoed met een algemeen belang. Genoeg categorieën zijn er: kunst, cultuur, nijverheid, historie, wetenschap, industrie, archeologie. Slechts gebouwen? Nee, ook landschap, natuur en aardkundige monumenten vallen eronder. Verder telt een stijl of sociale waarde kenmerkend voor een bepaalde periode. De Verenigde Naties verlenen de titel ‘cul..

Station Soestdijk, in die periode nog met een stoomtrein.
De Koninklijke koets rijdt voor bij station Soestdijk.
Muziek in de Oude Kerk tijdens de opening van Open Monumentendagen .
Een gemeentelijk monument heeft een blauw-wit schildje, een landelijk monument een groen-wit.

Mis niks, lees alles van Soest


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Soest en omliggende plaatsen met Soester Courant. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van Soester Courant lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Soest.