De opening van de Open Monumentendagen vindt plaats in de Oude Kerk.
De opening van de Open Monumentendagen vindt plaats in de Oude Kerk. Eigen foto

Stations, kerk, moskee, musea en molen open op Monumentendag

29 augustus 2021 om 14:30 Activiteiten

SOEST De Oude Kerk, de Fatih Moskee, De Caroluskerk, de stations Soestdijk, Soest en Soest-Zuid, Museum Soest en andere musea en De Windhond. Daar kan allemaal een blik achter de schermen worden geworpen tijdens de Open Monumentendagen, op zaterdag 11 en zondag 12 september.

De mensen achter deze objecten geven beide dagen de bezoekers een kijkje in hun keuken. ‘Mijn monument is jouw monument’ is het thema van de Open Monumentendagen in 2021.

De stichting die in Soest en Soesterberg de Open Monumentendagen organiseert is een samenwerkingsverband van organisaties zoals Museum Soest, Historische Vereniging Soest/Soesterberg, Groot Gaesbeeker Gilde, Soester Boerendansgroep, RK gemeenschap Soest/Soesterberg en Stichting Kerk en Cultuur Oude Kerk Soest.

Door destijds het oprichten van een stichting kon worden aangesloten bij de landelijke organisatie Open Monumentendagen waardoor mede gebruik kan worden gemaakt van o.a. diens website (www.openmonumentendag.nl ) Ondanks de geldende coronamaatregelen is het toch gelukt om voor 2021 met elkaar een programma in elkaar te zetten, laat Cees Vos weten.

Deelnemende organisaties dit jaar zijn o.a. Stichting kerk en Cultuur Oude kerk Soest, de Fatih Moskee aan de verbindingsweg, museum Soest, militaire musea gelegen aan het Zeisterspoor te Soesterberg - museumkwartier - (drie historische korpsverzamelingen), de Caroluskerk te Soesterberg. De stellingkorenmolen De Windhond en de stations Soestdijk, Soest Zuid en Soest. Deze organisaties geven ieder een kijkje in hun eigen keuken.

De opening wordt op zaterdag 11 september om 11.00 uur door wethouder Harrie Dijkhuizen verricht in de Oude Kerk aan de Torenstraat. Bij de opening kunnen in verband met de coronaregels maximaal veertig personen aanwezig zijn. Een plek reserveren voor de opening kan via betty_blankenstein@hotmail.com.

Deelnemers
Oude Kerk, Torenstraat. Hier vindt zaterdag om 11.00 uur de officiële opening plaats.
Fatih Camii Moskee, Verbiningsweg. Beide dagen is er open huis in de in 2013 gereed gekomen moskee.
Museum Soest, Steenhoffstraat 46. René van Hal verzorgt een lezing over de gemeentehuizen die op verschillende locaties stonden.
Caroluskerk, Rademakerstraat. Bezichtiging, live-muziek, lezing over het kerkhof en informatie over de historie van het gebouw. De rondgang nodigt uit tot reflectie en dialoog. Bezoekers kunnen een kaarsje opsteken.
Verder: Defensie musea aan het Zeisterspoor 8; Dienstvakverzameling Militaire Administratie; Historische Verzameling Aan- en afvoertroepen, Historische Collectie Bevoorrading & Transport.
Meer informatie: www.museumsoest.nl

Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie