Collage van werken van de kunstenaars die meedoen aan 'Kunst op stand'.
Collage van werken van de kunstenaars die meedoen aan 'Kunst op stand'. Eigen foto

Kunstbeurs in Koninklijke Stallen Soestdijk

13 september 2021 om 07:00 Kunst

SOEST/BAARN Onder het motto ‘Kunst op Stand’ tonen veertien kunstenaars op zaterdag 18 en zondag 19 september hun werk in de Koninklijke Stallen van Paleis Soestdijk. De kunstbeurs is beide dagen geopend van 11.00 tot 17.00 uur en de toegang is gratis.

Normaal is een bezoek aan de Koninklijke Stallen, gelegen op de Parade recht tegenover Paleis Soestdijk, niet mogelijk. Maar in het derde weekend van september is er een unieke mogelijkheid de stallen van binnen te bekijken. Want op  18 en 19 september vindt er in de stallen de kunstbeurs ‘Kunst op Stand’ plaats met zeer gevarieerd werk van veertien kunstenaars. De ruimtes die vroeger gebruikt werden voor het stallen van de koninklijke koetsen zijn nu het decor van deze kunstbeurs. En leuk voor de geïnteresseerden in het koninklijk erfgoed: er is ook de mogelijkheid om even te kijken bij de boxen waarin vroeger de paarden van de koninklijke familie stonden. 

DISCIPLINES De kunstenaars die aan de kunstbeurs ‘Kunst op Stand’ deelnemen vertegenwoordigen de uiteenlopende disciplines. Hun werken staan garant voor een zeer gevarieerde expositie. De werken variëren van schilderijen, beelden, objecten en installaties tot fotografie, textielkunst en sieraden. Kortom, in welke kunstdiscipline de bezoekers geïnteresseerd is, is er altijd wat van zijn of haar gading te vinden.

SOESTERS Onder de deelnemers aan ‘Kunst op Stand’ zijn zes kunstenaars uit Soest: Marjoleine Brons (fotografie), Lettie Kuijvenhoven (objecten), Chris Rodenburg (objecten), Peter Schipper (schilderijen), Wilma van Weijen (conceptuele kunst en Nadja Willems, (fotografie) en drie kunstenaars uit Baarn: Marja Glimmerveen (wandobjecten), Inge Prins van Wijngaarden (papierkunst) en Corine van der Werf (installaties). De andere deelnemers komen uit de wijde omgeving van Baarn en Soest.

Na anderhalf jaar geen beurzen draaien en bijna geen exposities was ik er wel weer eens aan toe mijn werk te laten zien

NADJA WILLEMS De kunstbeurs is een initiatief van Nadja Willems, fotografe uit Soest, en werd mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de MeyerBergman Erfgoed Groep en de Gemeente Soest. Nadja: ,,Na anderhalf jaar geen beurzen kunnen draaien en bijna geen exposities kunnen doen, was ik er wel aan toe mijn werk weer te laten zien. En dat gevoel hebben veel meer kunstenaars heb ik gemerkt. Dus wilde ik voor een aantal van hen iets organiseren waar we laagdrempelig en kleinschalig ons werk van de afgelopen tijd zouden kunnen exposeren. Daarbij is het gezien corona voor mij belangrijk dat de bezoekers de kunstwerken op een veilige manier kunnen bekijken.

,,Bij het zoeken naar een geschikte plek voor deze kunstbeurs kwam ik de ruimtes van de Koninklijke Stallen van Paleis Soestdijk op het spoor. Bij het eerste contact waren de medewerkers van het paleis direct al enthousiast over het plan en zo is het gekomen. Ik ben ook erg blij met de sponsoring van de MeyerBergman Erfgoed Groep als eigenaar van het paleiscomplex en de bijdrage van de Gemeente Soest waardoor we deze kunstbeurs kunnen draaien. Ik hoop dat dit een stap op weg is naar weer een normale manier van exposeren.”

GRATIS De kunstbeurs ‘Kunst op Stand’ is te bezoeken op zaterdag 18 en zondag 19 september van 11.00 uur tot 17.00 uur en de toegang is gratis. De Koninklijke Stallen bevinden zich op de Parade recht tegenover Paleis Soestdijk aan de Amsterdamsestraatweg 12, Baarn. Bezoekers kunnen gratis parkeren op het terrein van de Parade. Voor een bezoek aan de expositie worden de huidige Corona regels gehanteerd: 1,5 meter afstand en totaal niet meer dan 50 personen tegelijk binnen.

Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie