In de zorg is er tijdens de corona crisis groei in de werkgelegenheid.
In de zorg is er tijdens de corona crisis groei in de werkgelegenheid. Icare, Stijn Rademaker

Werkgelegenheid Midden-Nederland minder hard geraakt

4 juni 2020 om 07:18 Corona

SOEST De impact van de coronacrisis op de werkgelegenheid zal in Midden-Nederland minder groot zijn dan in veel andere regio's. Dat verwacht UWV, dat stelt dat vooral de arbeidsmarkt in Groot-Amsterdam en Zuidoost-Nederland lijdt onder de crisis.

,,De arbeidsmarktregio Midden-Utrecht, met 386.000 werknemers, heeft een werkgelegenheidsstructuur die minder gevoelig is voor de economische effecten van de coronacrisis", aldus UWV. ,,28% van de werknemers in de regio werkt in een sector die te maken heeft met (zeer) grote krimp van werkgelegenheid, 47% krijgt te maken met geen of lichte krimp en bijna een kwart van de werknemers werkt in een sector waarin de werkgelegenheid groeit."

Dit blijkt uit een analyse van UWV over de impact van de coronacrisis op de werkgelegenheid in 35 arbeidsmarktregio’s. De terugloop van werk in een regio, hangt voor een groot deel af van de aard en samenstelling van de werkgelegenheid. Regio’s met veel werknemers in de sectoren horeca en overige zakelijke dienstverlening (zoals uitzendbureaus) zien de werkgelegenheid harder teruglopen dan regio’s met veel werknemers in de sectoren zorg & welzijn en openbaar bestuur, waar het werk nog steeds toeneemt.

Het aandeel van de werkgelegenheid waarvoor groei wordt voorzien is in de arbeidsmarktregio Midden-Utrecht 24% ten opzichte van 23% in geheel Nederland. De groei is onder meer te zien in zorg en welzijn en openbaar bestuur. Omdat steed smeer mensen online kopen, neemt ook de werkgelegenheid in de post- en koeriersdienstensector toe.

advertentie
advertentie